Újabb csalók keresik a környéken élőket

Csalók megjelenéséről érkeznek hírek szerkesztőségünkbe. Telefonon és személyesen is kopogtatnak. Időről-időre újra próbálkoznak csalással térségünkben is. Nincs nagy valószínűsége, hogy ugyanazok, ugyanazzal a trükkel, ugyanazon a kőrnyéken újra megjelennek, de szinte pár hónap eltéréssel valami hasonló csak-csak történik.

Most az elmúlt napokban először ál „gázszerelők” megjelenéséről szóltak a hírek, majd telefonos csalók igyekeztek hozzájutni banki adatokhoz. Minden ilyen esetet, még, ha nem is történik baj, akkor is jelenteni kell megelőzés céljából. Ezek megtehetők személyesen a szolgáltatóknál és rendőrségen, vagy online, az adott szervezet honlapján.
Fontos figyelmeztetés, hogy „szerelőt”, csak akkor engedjünk be, ha mi magunk hívtuk, a telefonos megkeresések esetén pedig sose adjunk ki számlaadatokat.
Hogy mennyire amatőr az, amit csinálnak a telefonosok, már rögtön abból leszűrhető, hogy: 

Milyen a beszédstílus. A sok gyakorlás ellenére is azonnal kiszúrható, hogy átveréssel van dolgunk, hiányoznak azok a tartalmi elemek, amelyek egy ilyen beszélgetésre jellemzőek, és a szofisztikált stílusnak is híján vannak a telefonálók.

Semmilyen adatunkat nem ismerik, még a nevünket sem, hogy egyáltalán rákérdezzenek, a megfelelő emberrel beszélnek-e.

Sokan nem is a megnevezett banknál vezetik számlájukat, akkor honnan tudhatná az említett pénzügyi szolgáltató ügyfélszolgálata a megkeresett telefonszámát? Egyetlen utalásban sem kell feltüntetni…

Egy bank SOSEM kér személyes adatokat, pláne nem zárol ok nélkül. Amikor ilyesmi felmerül, akkor a személyes ügyfélszolgálatot szokták javasolni, nem telefonon intézkednek. A GDPR törvény életbe lépése óta még inkább szabályozva van az adatszolgáltatás, szóval gyanús, ha valaki ezzel együtt is ilyesmit kér.

Olyan, hogy tiltott bankszámla nem létezik. Zárolás van, amikor a pénzmozgást valamilyen oknál fogva felfüggesztik, illetve bizonyos esetekben technikai számlaszámot használnak (például hitelek esetén), de tiltott számla nincs.

Nem utolsó sorban pedig az ember csak emlékszik arra, hogy kinek és mekkora összeget elutalt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!