Tízszer tíz hímes tojás a Csokonyavisontai Könyvtárban

Hímes tojások és tojásfák díszítik a könyvtárat Csokonyavisontán. A húsvéti dekoráció kellékei, Légrády György ajándékai.
A barcsi tojásfestő évtizedek óta gyakorolja a szép népi hagyományt, nála a téli hónapok tojásdíszítéssel, rajzolással, gicázással vagy épp karcolással telnek. Az idei tavaszon Csokonyavisontára hívták, hogy bemutassa, hogy is készül az igazi hímes tojás.

 

Lágrády György szerkesztőségünknek elmesélte, hogy egy napra átköltöztette kis műhelyét a meghívásnak eleget téve, és nem csak tanított, hanem ajándékozott is. Feldíszített 10 kis tojásfát.
A barka ágakra felakasztott 10-10 tojást között azonban, nincs két egyforma. Ezek most a könyvtár húsvéti dekorációját szolgálják.
A hímes tojások festése régi hagyomány. Már az ókori Egyiptomban is tettek díszes tojásokat a sírokba, hazánkban pedig az avar kori leletekkel jelentek meg. Mégis úgy tűnik napjainkra egyre kevesebben töltik ezzel a nagycsütörtöki vagy nagypénteki estéket. A legtöbben kész hímes tojást vásárolnak, pedig Légrády tanár úr nagy szeretettel várja azokat a személyeket, akiknek átadhatja mindazt, amit az elmúlt évtizedekben tanult.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!