A termelőtől közvetlenül vásárolt hal olcsóbb is, és az ökológiai lábnyoma is kisebb

A karácsonyi ünnepkör szokásaihoz, hagyományaihoz, Magyarországon hozzátartozik a halfogyasztás is, Barcson pedig az adventi piaci értékesítéshez az élőhal árusítás. A termelőtől azt is megtudtuk, hogy olcsóbb lesz az élőhal a barcsi piacon, mint a nagy üzletekben.

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700-2500 forint, míg a harcsáé 4-6 ezer forint között alakul idén Magyarországon. Egy kilogramm süllő 7-8 ezer forintba kerül. A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják. A Barcsra érkező Mester Ákos pedig a pontyot 1.899,- a harcsát 3.599,- forintért adja. Mint megtudtuk, amur, busa és kárász is kapható majd 2023. december 21-22-23-án, a piac melletti parkolóban.
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5-7 kilogramm, míg az európai uniós átlag 22-23 kilogramm. A tengerrel rendelkező országokban, Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást. Magyarországon évente 22-24 ezer tonna étkezési pontyot termelnek.
A Ma-Hal mindenkit a magyarországi hal fogyasztására biztat. Egyik előnye, hogy alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, és sokkal szigorúbb az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés, mint a távoli országokból érkező halaknál, a helyi termelők esetében pedig mindez, még fokozottabban előtérbe kerül.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!