A talált tárgyakat továbbra is a jegyzőknek kell leadni

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a találástól számított 8 napos határidőn belül kell a talált tárgyak átadásáról gondoskodni.
A megtaláló a talált tárgyat kiadhatja a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, vagy annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni, vagy a találás helye szerinti jegyzőnek.

Amennyiben tehát kiderül, hogy ki a jogos tulajdonos, a megtaláló közvetlenül neki is kiadhatja a talált tárgyat. Ha például a talált táskában ott vannak a személyes iratok, könnyen kideríthető a személy neve és lakcíme is. Vagy telefon estén a hívás lista felkeresése is segítség lehet, de ma már a közösségi médiában is találkozni talált tárgyakkal kapcsolatos felhívásokkal. A Facebookon például külön oldalak vannak, ahol elveszett tárgyak után kutatnak a tulajdonosok.
Ha pedig a megtaláló inkább a hivatalos szervekre bízná a dolgot, a talált tárgyak fő szabály szerint a találás helye szerinti polgármesteri hivatalban adhatók le. A gond az, hogy aki keres, az sincs tisztában a jogszabályokkal, ezért előfordul, hogy az önkormányzatok évtizedekig őrizgetnek talált tárgyakat.
Megkeresésünkre Barcs város címzetes főjegyzője elmondta, hogy ritkán kopogtatnak az ajtaján talált tárggyal, a rendőrségtől származik viszont egy-két roncs kerékpár, amit a pincében tárolnak. Dobozokban azonban nem sorakoznak a talált tárgyak. Inkább jellemző ma már az emberekre, hogy még okiratok esetén is, a közösségi portálon keresik a tulajdonosokat. Ez nem csak nem etikus, de a kormányablaknál ráadásul még sokkal gyorsabb eljárás is lenne.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!