Szigetet épített a nemzeti park

A klímaváltozás miatt évek óta a vízvisszatartás az elsődleges feladatok között szerepel a nemzeti park életében, hogy az aszály beálltakor megszűnő kisvizeket minél tovább életben tarthassák. A pályázati tevékenység is ezt igazolja. pl az idei évben az Ó-Dráva alsó kifolyó részén korábban épített vízmű már jól szerepelt, a Babócsai-Rinya pedig utánpótlással szolgált, de épültek Berzence határában az idei évben is kisebb vízvisszatartó, duzzasztó művek. No és egy szigetet is létrehoztak.

Horváth Zoltán, drávai tájegységvezető szerkesztőségünknek elmondta, hogy pályázati pénzből kavicsbányatóra helyeztek ki egy mesterséges szigetet, ami műanyag csövekre szerelt fém és fa,, 5x5 méteres alapterületű kaviccsal felszórt építmény. Erre azért volt szükség, mert az idei tavasz még szárazabb volt, mint az előző, és a Dráva alacsony vízállás miatt a zátonyokon fészkelő madarak is veszélybe kerültek. Az építkezés elérte célját. Az idei évben már néhány pár küszvágó csér költött rajta, és remélhetően jövőre itt már egy komoly, 20-30 páros küszvágó csér állományt tudnak kialakítani.

Ezen túlmenően a nemzeti parknak, különösen itt a Dráva mentén, a vízvédelem az egyik legfontosabb feladata, hisz a költöző madaraknak táplálékforrást jelentenek a vizes élőhelyek. Vonulási időszakban, azok a fajok, amelyek itt pihennek meg a vizes élőhelyeken, itt táplálkoznak, hogy túléljék a hosszú vándorlásukat. Ha ezek a kis szigetszerű táplálkozó helyek kiesnek, az ő túlélési lehetőségeiket is jelentősen csökkentik. 
Fotó:turistamagazin.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!