Szeptembertől iskola őrök is segítenek a rendfenntartásban

A tanév első napján ott voltak az iskolaőrök is az oktatási intézményeinkben. Létük, feladatuk, hatáskörük még mindig kérdéses, és más-más megítélés alá tartozik.
 

Az iskolaőr igénylésének lehetőségét még az előző tanév végén, a nyár folyamán tette lehetővé a kormány. A döntésnek a bejelentésétől kezdődően kettős megítélése volt. A barcsi Arany János Általános Iskola élt a lehetőséggel és szeptembertől az intézményben több iskolaőrrel is találkozhatnak majd a tanulók. Horváth Edit, intézmény vezető, a Barcsi Krónika hétfői adásában elmondta, azért érezték fontosnak az őrök jelenlétét, mert az iskola központi helyen van, és többször előfordult már, hogy idegenek próbáltak bejutni az épületbe, akár mosdó használati szándékkal, vagy akár a közelből induló buszt akarták megvárni az épületben. Az intézmény vezető felhívta rá a figyelmet, az iskolaőrök semmiképp sem a gyermekek ellen, ha nem a gyermekek érdekében szolgálnak majd, és inkább az iskolába való belépést szabályozzák, legalább is ők így szeretnék. A Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola nem élt az iskolaőrök alkalmazásának lehetőségével. Benczéné Németh Bernadett szintén a Barcsi Krónika vendégeként mondta el: intézményükben nem volt még precedens értékű rendőri intézkedés sem. Az oktatási intézmény ettől még nagyon jó kapcsolatot ápol az iskolarendőrrel, és a helyi kapitánysággal, és már több rendezvényen is jártak az iskolában, több előadást is tartottak és pl. balesetmegelőzési, vagy egyéb biztonságot szolgáló tájékoztatásban is szerepet vállaltak. Az ő segítségükre a jövőben is számítanak.
Ugyancsak találkoztak iskolaőrrel a Szivárvány EGYMI-ben a diákok, és a Kaposvári Szakképzési Centrum - Barcsi Szakképző Iskolában is a növendékek. Információink szerint, az első napok szinte mindenütt egymás méregetésével indultak, hisz az intézményvezetők nem kaptak tájékoztatást az iskolaőrök hatásköréről, feladatairól, és az őrök pedig nem voltak tisztában azzal, hogy az adott iskola mit vár el tőlük. Az érdekek és az utasítások ezt követően találkoznak majd.
Fotó:gondola.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!