A svábság hazai története

Ingyenes filmvetítésre és közönségtalálkozóra hívja a Barcs Város Német Nemzetiségi Önkormányzata az érdeklődőket, március 6-án, szerdán 17 órai kezdettel a Móricz Zsigmond Művelődési Központba.

Domonkosné Rippel Éva tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy mindenkit szeretettel várnak az ismeretterjesztő előadásra, függetlenül attól, hogy melyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A magyarországi svábság története régiónk és kistérségünk történetének, kulturális és gazdasági fejlődésének is meghatározója, így minden itt élő múltjának egy szelete.
Sós Ágnes és ifj. Petróczy András Tiszta sváb című filmjének első, zártkörű vetítése 2022. január 23-án volt, majd a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében, és azóta számos helyen láthatták már a nézők. Az előző évben pl. Szulok község nemzetiségi önkormányzata is lehetőséget biztosított erre a faluban. Most Barcson találkozhatunk a filmmel, és a rendező Sós Ágnessel is.
„Feltáratlan titkok, sérelmek, félelmek. A történelemnek része vagy, mégis, a tankönyvekből és a „fejekből” hiányzik a sorsod. Ugyan miért? – a kérdés arra indít néhány huszonéves fiatalt, hogy nagyszüleik - dédszüleik múltja után kutakodni kezdjenek. Ahogyan tér és időutazásuk során az unokák felderítik a történelem számukra eddig ismeretlen tényeit, egészen pontosan a magyarországi németség történetét, egyre nyilvánvalóbbá válik számukra az elhallgatás veszélye: az, hogy a félelem félelmet, a gyűlölet gyűlöletet táplál. A fiatalok személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló majd a „részükké váló” múlt.” – olvasható az alkotók ajánlójában.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!