Példaértékű a barcsi holtág rehabilitáció

Mint arról mi is beszámoltunk, megkezdődtek a barcsi Ó-Dráva vízminőségét javító fenékküszöb építési munkálatai. Az eddigi tapasztalatok azonban olyan jók, hogy ennek példáján újabb projektek indultak.
 

A Fekete árkon épülő, vízduzzasztó fenékküszöb egy komplex program része, hisz azzal, hogy hozzányúlnak a vízhez, azzal hozzányúlnak az összes vízhez kötött fajhoz, élőhelyhez is. Ez jó lesz a holtág vízi élővilágának, és a holtágban tartott kicsit magasabb víz, a környék talajvízszintjét is stabilizálja - ami az elmúlt években folyamatosan csökkent -, és ez jót tesz a környező erdőknek is, mert vizet kapnak a fák, mondta el a HÍD TV-nak Parrag Tibor, a DDNP természetmegőrzési osztályvezetője. Gruber Tamás, WWF Magyarország élő folyó programvezetője úgy fogalmazott a téma kapcsán, hogy az Ó-Drávánál folyó példaértékűen úttörő rehabilitáció, és annak tapasztalatai alapján már két újabb Dráva szakaszon kezdődtek meg természeti állapotot javító tevékenységek.
Horvát oldalon holtág visszacsatolásról van szó, konkrét természeti állapotot javító tevékenységről, melynek sok eleme ökoszisztéma szolgáltatásokat, vízgazdálkodást illetve különböző rekreációs lehetőségeket tár fel.
Van egy idén indult project is, magyar-horvát partnerekkel, közös mellékág helyreállítás, ennek van olyan elem, mely a Dráva partján lévő szabályozóműveknek a felülvizsgálatát, átértékelését, esetleges elbontását eredményezheti. Ezek vízparti kőbiztosítások, sarkantyúk. Van egy olyan eleme is, Csurgó közelében a Lankóczi erdőben a vízellátást javítsa. Ez egy igazán sok partneres LIFE által finanszírozott program, melyet továbbiak követhetnek itt a vízparti és víziélőhelyek tekintetében értékes Dráva mentén. A kevésbé szabályozott folyónak sok olyan adottsága van, melyet ki kell használni, tette hozzá a szakember.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!