Para sport és érzékenyítés Barcson

Több barcsi oktatási intézmény is kapcsolódott különböző programokkal a Magyar Parasport Napja alkalomhoz. Mint arról már beszámoltunk a Szivárvány EGYMI városi körsétát rendezett, de a Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola is felhívta a diákok figyelmét a mássággal élőkre, és a sport terén elért eredményeikre is ezen a napon.

Az igazgatónő, Benczéné Németh Bernadett megkeresésünkre elmondta, hogy a Barcsi Deákban fontosnak tartják a tanulókat megismertetni a fogyatékkal élők világával, hétköznapjaikkal. Először 2019-ben tartottak érzékenyítő napot, akkor a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének közreműködésével. A 2022. február 22-én pedig, a Magyar Parasport Napot másodszor ünnepelték, s a meghirdetett Lélekmozgató Programhoz is csatlakoztak. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák, szabadidős foglalkozások keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Mint mondta az igazgatónő, hisznek abban, hogy a sport szeretete, a parasportok kipróbálása segíti, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az épek és a fogyatékossággal élők. Mindemellett a Magyar Paralimpiai Bizottság számos szakmai kiadvánnyal, letölthető kisfilmekkel, tanórai segédletekkel támogatja az oktatási intézmények munkáját a témában. Ők maguk is készítettek egy kis filmszösszenetet. A 2.b osztály és tanítói a Lélekmozgató Program felhívására egy kreatív és szívmelengető videót készítettek arról, milyennek gondolják ők a parasportolók életét. A kisfilm a zsűri tetszését is elnyerte, hiszen beválasztották a nyertes alkotások közé, s ezzel a 2.b osztály 50.000 Ft értékű sportszer utalványt nyert.

Szintén ott szerepel a nyertesek között a Szivárvány EGYMI is, tudtuk meg az intézményvezető Androsits Bernadettől. Ők a már említett parasport napra tervezett események megörökített pillanatait fűzték egy csokorba, Altman Viktor oktatástechnológusnak köszönhetően. Némethné Bojtor Beáta főszervező segítőivel - Strublics Roland, Olsovszky Jenő Csaba és Dormán Viktória -  bonyolította le a napot, amelyen minden diák és oktatási szereplő részt vett. Volt reggeli torna, színes lufis séta meghatározott pontok érintésével, majd visszatérve az iskolába interaktív táblás vetélkedőn vettek részt a diákok. A legjobb pillanatokat megörökítő filmért ők is 50.000 Ft értékű sportszer utalványt nyertek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!