Népszerű az építész-életmű kiállítás

Újabb tárlatvezetés a Barcsi Városi Könyvtárban, ahol 2024. január 20-án nyílt meg Szemere Antal építészmérnök életmű kiállítása, a Mediterrán Epilógus, mely február 17 –ig látogatható. Az útirajzok és tervek, kész épületek sora sokakat becsalt a megnyitóra és azóta is népszerű. Ma délután már az ötödik  tárlatvezetés zajlott. Ezúttal barcsi orvosok érkeztek.

Két óvoda, négy orvosi rendelő Örményországban, a valamikori Tövál gyártotta elemekből készült gyorsházak-óvóhellyel Izraelben, luxuslakóház Németországban, vagy idehaza 25 méteres hagymakupolás nógrádi uszodakomplexum, repülő sirályt, és két hegyet, dombot megelevenítő fonyódi kikötői üzletsor, és számos családiház vagy nyaraló, csak egy rövid felsorolás azokról az épületekről, melyeket Szemere Antal tervezett, s melyekről képek is láthatók a kiállításon.
Munkássága és élete legfontosabb állomásairól az építésszel a BarcsMédia többször is beszélt már. Most azt mondta szerkesztőségünknek, hogy valóban szeretné lezárni a munkával töltött éveket, és inkább az alkotásnak, a rajzolásnak ad nagyobb teret életében. Ezért kapta a kiállítás is az epilógus címet. A mediterrán jelzőt pedig azért, mert az alkotó lelkiekben szinte mindig a víz közelben jár. Ezt bizonyítja, hogy útirajzok kaptak helyet a terem egyik oldalán, melyek pár toszkán helyszínt kivéve, mind a mediterrán régióban készültek, főként Dalmáciában. 10 éves kora óta szerelmese a vitorlázásnak, így, a szabadságok is főként a tengerparton teltek, és a szélben feszülő vászon mellett a mediterrán fenyők látványa és a rajtuk élő kabócák hangja jelenti számára a szabadságot.
A kiállításmegnyitó jó alkalmat adott arra, hogy szóban is köszönetet mondjon mindazoknak, akik segítették és társak voltak munkájában, de a tárlókban is találkozni neveikkel. Köszönet illeti a mestereit: Erdélyi Zoltán DLA, Ybl-díjas építész, címzetes egyetemi tanárt, Máté Pál építész, építész esztétát, Bachman Zoltán a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építészt, Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakját, és nem utolsó sorban Dévényi Sándor,  a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építészt, a pécsi organikusok körének meghatározó alakját.
Az építész azonban, semmire sem megy megrendelők és kivitelezők nélkül. Így a köszönet szólt mindazoknak, akik megbízással fordultak hozzá, és a fizikailag létrehozóknak. Móré építőipari vállalkozás, a Var-Att Kft, a Hozso Kft, a Rácz bádogos vállalkozás, a Kótai tető, Hartmann Péter épületgépész, Konrád Béla villanyszerelő, a Migács és Delibeli kőfaragók, Molnár János burkoló, de még Müller István és Székely Zsuzsa statikusok, valamint Bánkúti Melitta, Barcs város volt főépítészének a neve is elhangzott. Közvetlen munkatársai közül pedig Kuti Bélát és Gál Gábort emelte ki.
A négy polgármesterrel dolgozott együtt az elmúlt öt évtized során Barcson Szemere Antal, ők dr. Németh Jenő, Feigli Ferenc, Karvalics Ottó, és Koós Csaba. A közös projektek között szerepel a Dráva Múzeum kialakítása a magtár épületből, az OTP épülete a városközpontban, a plébániakerítés, a templom felújítás, környezeti alakítással, a Kálvária kapuja, a drávaszentesi templom felújítása és sok-sok családi ház. Ő tervezte az Avermann-Horvát Kft három új csarnokát, a Var-Att Kft megbízásából pedig a régi rendelő intézet társasházzá válását.
Szemere Antal munkásságáért, életművéért kapott elismerései is láthatók a tárlaton, Komszomol Nemzetközi Nagydíj, Barcs Városért díj, Magyar Arany Érdemkereszt, ám azt mondta, igazán arra büszke, ha jól érzik magukat az emberek, az általa tervezett épületekben.

Az epilógus összegző, befejező részt jelent, és ez a kiállítás tényleg, valóban egy életpálya összefoglalása, illetve, aki végig nézi, kicsi betekintést kap Szemere Antal munkásságába, de annak ellenére, hogy ő már 50 éve a pályán van, és most úgy gondolja, hogy elérkezett egy korszak lezárása, azért remélhetően lesz alkalmunk újabb általa tervezett építészeti remekekkel is találkozni.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!