Nemzeti Összetartozás napja

„A békediktátum kapcsán elsőre nem a nemzet összetartozása, hanem a nemzet szétszaggatása szokott eszünkbe jutni, ezért aztán érdemes végiggondolni, miért érdemes mégis a mai napon az összefogásra fókuszálni”, kezdte ünnepi beszédét a barcsi szónok, az összetartozás Napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.
 

A Trianon kastélyban, 1920. június 4-én aláírt, az első világháborút lezáró békediktátum politikai, gazdasági, diplomáciatörténeti téren is bizonyítja, hogy mi a következménye, ha a politikában a józan ész helyére a bosszúvágy és az indulat kerül. A következmény nemzeti sorstragédia lett. Etnikai katasztrófa, elvesztett, szétszakadt családokkal, árvákkal. Gazdaságtörténeti katasztrófa a gazdasági körzeteink, nyersanyaglelőhelyeink elcsatolásával, az infrastruktúra tönkretételével. Kulturális katasztrófa egyetemeink, történelmi városaink elcsatolásával, az érintett egyházi felekezetek szétzilálása. Mindezt súlyosbítják a vesztes háború borzalmas következményei.
Egyszerre kell egyetérteni és vitatkozni a „maradék Biharország” egy gondolkodójával, aki szerint „A hazát nem a térképen kell keresni, hanem szívben és lélekben”. Szívekben és lelkekben, mert a haza nem én vagyok, hanem a haza mi vagyunk, -  mondta Racsek Richard, a barcsi ünnepségen.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!