Nem jó, ha marasztal az ovi, de az sem, ha korán hívogat a suli

Közel egy éve osztotta meg először a szülőket az a tény, hogy a köznevelési törvény módosítása miatt az idei tanévtől már nem az óvodapedagógusok döntenek az iskolaérettségről. A szakemberek szerint nem lett sem könnyebb, sem nehezebb a munkájuk.

A köznevelési törvény szerint a 2020/21-es tanévtől szakértő bizottság dönt a hatévesek iskolaérettségéről. A gyermeknek a hatodik életévük betöltése után kötelező iskolába mennie. Korábban az óvodapedagógusok állapították azt meg, hogy a gyermeket vissza lehet-e tartani az óvodában fejlődése alapján, s a szakértői bizottság csak a problémás esetekkel foglalkozott. Most már az Oktatási Hivatalé, vagyis az államé a végső szó – írja a sonline.hu

A tankötelezettség kezdő időpontjának halasztását január végéig kérhették a szülők, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint Somogy megyében 412 kérelmet nyújtottak be. Ezek közül 33-at elutasított a szakmai bizottság, és 379 gyermek még egy évet maradhat az óvodában.

A Barcsi Arany János Általános Iskolában ősszel két első osztály indul, mindkét osztályban 21 nebuló veti bele magát a tanulás érdekes világába. – Tömegesen nem élnek nálunk azzal a lehetőséggel, hogy visszafogják a gyerekeket – mondta a sonline.hu kérdésére Horváth Edit igazgató. – A tapasztalat az volt, hogy ha kérték az iskolaérettség módosítását a szülők, a pedagógiai szakszolgálat nem utasította azt el. Arra számítottunk, hogy a köznevelési törvény változásával kevesebb lesz az ilyen kérelem, de úgy tűnik, ez nem változott.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!