Nem csak termelik, de pelletálják is a komlót Kastélyosdombón

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet térségfejlesztési céllal komlótermesztésbe kezdett Kastélyosdombón. Az ültetvényezést válogató és szárító építés követte, majd pelletálás indítás. Az idei évben második alkalommal készülnek majd pelletek, és hamarosan értékesíteni is fogják őket.
 

Az idei komlószüret alkalmával hangzott el, hogy először csak a szervezet telephelyén, majd a faluban és a falukörnyékén is létesültek ültetvények. Ma már közel 14 hektáron termesztenek korai, közép és késői érésű komlót. A belső egy hektáron már harmadszor szüreteltek idén, a többi telepítés jövőre lesz termőképes először. Addigra a pelletálás is gördülékenyen megy majd. Ugyanis mint elhangzott, ez egy külön nagy iparág. A különlegességet, és nehézséget is a különböző komlófajták különböző sav és nedvességtartalma adja. Mindkettő befolyásolja, a megfelelő keménységű és tömörségű pellet elérésének módját. Tapasztalatszerzésre sajnos csak kevés hely adódik, mert Európa szerte többen termesztenek komlót, de pelletálást csak kevesen végeznek. Ráadásul a szükséges berendezés megérkezésekor, a járvány miatt nem tudtak jönni a szakemberek Kastélyosdombóra a beüzemeléshez, hanem videó kapcsolat segítségével történtek meg a szükséges beállítások.
Ma már azonban weboldalt is létrehoztak a komlónak, melynek lesz webshop része, ahol a kis sörfőzdék számára is elérhetővé teszik a Kastélyosdombón termelt komlót, így kis kiszerelésű komlópelletet is tud vásárolni bárki.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!