Nehéz időszak van a gazdák mögött

Új vírus, aszály, szomszédos háború, import árú növekedés, piacvesztés, infláció és az input, a befektetés újragondolása - ezen gondolatok nyitották a barcsi gazdafórumot, 2024. április 9-én.

Madarász Zoltán, a szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamra Somogy vármegyei elnöke fogalmazta meg a köszöntőben az elmúlt évek és az idei tavasz nehézségeit, melynek következtében ez az év sem lesz könnyű.
A talajelőkészítés és a vetési munkálatok során kevés problémája volt a magyar gazdálkodóknak, de sokan tartanak tőle, hogy a talajok szárazsága és az aszályos időjárás később még gondokat okozhat az állományokban. Nagy az egyetértés abban, hogy a földeknek - és így a növényeknek is - egy kiadós, áztató esőre lenne szükségük. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok termelő az idén megpróbál az inputanyagokon spórolni, és csak a legszükségesebb kijuttatásokat és kezeléseket foganatosítani. Ez pedig jó eséllyel hatással lesz a terméshozamokra is.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke megfogalmazta, hogy hasonló problémákkal küzdenek a gazdák Európa szerte. Rájuk ugyanúgy hatással volt az Európai Bizottság és az Európai Unió agrárpolitikája, ezért mentek az utcára. A németek esetében a gázolaj jövedékiadó visszatérítésének visszavonása tette fel a pontot az i-re. Több ezren tüntettek Berlinben a német agrárpolitika reformjáért januárban. Nálunk 87,5 %-os a visszatérítés. Közben ötszörösére nőtt a baromfi behozatal, 3,5-szeresére a tojás import, és ott az olaj, vagy a gabona behozatal növekedése is. A magyar gabona pl. kiszorult a legnagyobb felvevőpiacáról, Olaszországból és Németországból. Úgy fogalmazott Jakab István, égetően fontos az uniós agrárpolitika célzott felülvizsgálata, és a gazdák érdemi segítése.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!