Megkezdték a munkát a barcsi szavazatszámlálók

A 18:30-as részvételi adatok alapján Barcson az országos átlag alatt marad az EP-választások részvételi aránya. Magyarországon a szavazásra jogosultak 41,74%-a járult az urnákhoz. Barcson ennél kisebb az arány, a voksolásra jogosultak 36,91%-os részvételt regisztráltak.

A legkisebb arányban a Dráva Völgye Középiskola szavazókörében mentek szavazni a választók, itt 22,66% volt a részvétel fél órával az urnazárás előtt. A barcsi legmagasabb arányt a Szent István utcai szavazókörben mérték fél hétkor, 45,24% volt. A szavazatszámláló bizottságok megkezdték a munkát, eredményeket azonban 23 óra előtt nem közöl a Nemzeti Választási Iroda, mert meg kell várni az olaszországi szavazókörök bezárását is.  Somogy megyében 39,52%-os részvétel mellett 100 011 szavazó adta le voksát.

A szavazatszámláló bizottságnak (szszb) a voksok összeszámlálása előtt még több adminisztratív feladata van a szavazókör bezárása után. A szavazóhelyiség bezárása után a szavazatszámláló bizottság (tekintettel arra, hogy az urnák felbontásáig még hosszú idő telik el) leragasztja az urnák nyílását urnazáró címkével.

Először megszámlálják és kötegekbe foglalják a fel nem használt szavazólapokat. A kötegekre ráírják, hány szavazólap van a kötegben. A kötegeket úgy kell lezárni, hogy azokból ne lehessen szavazólapot kivenni vagy abba beletenni. Szintén megszámlálják az elrontott szavazólapokat, majd visszahelyezik a borítékba, amelyben gyűjtötték, és azt lezárják. A választás szavazóköri eredményéről készített jegyzőkönyvben fel kell tüntetni az elrontott szavazólapok számát. Megszámlálják azt is, hányan szerepelnek a visszautasítottak jegyzékében, ezt szintén rögzítik a jegyzőkönyvben (azok a választók nem szavazhatnak, akiknek nincs érvényes személyazonosító okmányuk, vagy nem írják alá a névjegyzéket). Ezután elcsomagolnak mindent a névjegyzék, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke és a szavazóköri jegyzőkönyvek kivételével.  Összeszámlálják, hányan írták alá a névjegyzéket (azaz vették át a szavazólapjukat), hányan szerepelnek a mozgóurnát igénylők jegyzékében, és ezt is felvezetik a jegyzőkönyvbe.

Az urnákat csak ezek után bonthatják fel.  

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2020. június 22.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!