Megkezdődött a rackák nyári foglalkoztatása

Hétfőtől már nyári szállásukon tartózkodnak a barcsi rackák, ami egyben munkahelyük is, hisz legelésükkel a területen „természetvédelmi kezelőként” tevékenykednek. Közel 350 juhot hajtottak át Drávaszentesről a Borókásba, köztük 147 kis bárányt is.

 

Kozma-Bognár Tamás, a Duna Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre tájékoztatta szerkesztőségünket a tavaszi szaporulatról és a nyárkezdetről.
Mint mondta az anyákat és a bárányokat hajtják át ilyenkor, a négy kos marad a drávaszentesi bemutatóközpontban, ők majd csak augusztusban csatlakoznak a nyájhoz. Nem véletlen, ugyanis a szaporulat érkezése így tervezhető. Az öt hónapos vemhesség után így a téli szálláshelyen történik az ellés. Aztán, ha már megerősödnek a bárányok, akkor jön a tavaszi körmölés, a nyírás és az indulás a nyári szálláshelyre. Itt idén az éjszakai pihenést szolgáló karám kapuját cserélték ki.
Azt is megtudtuk, hogy a bárányok értékesítése júniusban kezdődik, addig megkapják az azonosítást szolgáló fülszámokat is. Az érdeklődés elég nagy. Már jelentkeztek környékbeli gazdák, Darányból például négyen jeleztek vételi szándékot, de horvátok is vásárolnak minden évben a nemzeti park bárányaiból. Természetesen az állományt is frissítik a helyi szaporulatból, így a fiatal jerkékből 20-30 db-ot megtartanak a leselejtezett anyák cseréjére.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!