Megérkezett a barcsi gólya

Megérkezett Barcsra a Munkácsy utcai lakhelyére a város évek óta egyetlen gólyapárjának egyik tagja. A hím első dolga a fészek rendbetétele, és mire párnap múlva a nőstény is megjön, addigra tojásrakásra kész lesz az otthonuk.
 

A térségbe szép lassan jönnek vissza telelő madaraink, pl Szulokból és Darányból is jelezték, hogy van már lakó egy-egy gólyafészekben.
Érkeznek a gólyák, de fogy az életterük, mondják a szakemberek. A gólyák hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott – közli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely szerint ma mintegy 5000-5500 pár tölti hazánkban az enyhébb évszakokat. Létüket és a nyugodt költést döntő mértékben befolyásolja a megfelelő tájgazdálkodás, ugyanis a nedves, mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozó helyeik. Miután pedig a hazai állattartás hanyatlása miatt csökken a legelő haszonállatok mennyisége, ez a gyepterületek visszaszorulása miatt probléma a gólyaállomány szempontjából.
E kedves és szép madarakat fenyegeti emellett az áramütés veszélye, továbbá a mezőgazdasági művelés alá vont területekre kijuttatott vegyszerek. Ez különösen Afrikában probléma, ahol sok olyan szert is használnak, amit Európában veszélyessége miatt betiltottak.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!