Megdőlt a rekord a Babócsai Rinyán – Babócsánál, és Nagyatádon is, azóta apadnak vizek

Babócsa, Rinya utca

Az elmúlt hétvégi heves esőzések során Zala és Somogy megyében néhány óra alatt helyenként 130-160 mm csapadék hullott. A hirtelen érkező rendkívüli mennyiség szélsőséges helyzetet teremtett: a helyi kisvízfolyások vízszintje több helyen is átlépte a valaha mért legmagasabb vízállást, jó néhány ponton pedig megközelítette azt. Babócsánál is megdőlt a 2013-as eddigi rekord, 26 cm-el. Jó hír, hogy itt nem történt a lakóházaknál káresemény.

Ez nem mondható el Nagyatád esetében, ahol a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén lévő Babócsai-Rinya-patak 344 cm-rel tetőzött vasárnap, ami 86 cm-rel haladja meg az eddigi (2010. 09.20-án mért) legmagasabb vízszintet. Itt egyelőre felmérhetetlen a kár nagysága, de ma estére a Babócsai Rinya Nagyatád térségében már csak 197 cm volt kora este. Várják a mederbe visszatérést, hogy a helyreállítási munkákat is felmérhessék.
Az alsóbb babócsai szakaszon hétfő éjszaka letetőzött a Rinya-patak 326 cm-el, kedd este fél hatkor már csak 301 cm volt a vízmagasság, mondta el szerkesztőségünknek a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke. Váradi Nellitól megtudtuk, a mederből rengeteg víz lépett ki az ártérre, ami most lassan töltődik vissza. A házak itt megmenekültek, a Rinyához közeli lakóingatlanokat homokzsákokkal sikerült megvédeni, így káresemény nem történt. A közúti híd ettől zárva maradt, mert a víz elérte a híd alját. Szerda délelőtt illetve délután dönthet a közútkezelő arról, hogy megnyitják-e a gépjármű forgalom előtt hidat. Ma, július 28-án már Péterhidához is leért a víz, az egyik útnak megvágtak a tetejét, hogy jobban átfolyhasson rajta az ár. A szomszédos házakat itt is bevédték, de az egyik udvarban mégis megjelent a víz, ám a lakóházat nem veszélyeztette. A malom alsó szintjén viszont 50 cm víz állt.Készenlétben várják a tetőzést a szakemberek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!