Megbékélésért imádkoznak a roma vezetők és az áldozatok hozzátartozói

Augusztus 2. a cigány holokauszt emléknapja. Babócsán a kopjafánál újra együtt imádkoznak az érintettek.
 

A közéletben kevés szó esik a második világháború alatt elhunyt cigányokról, pedig a népirtás során a zsidók, a homoszexuálisok, a mentális betegségben szenvedők – azaz az árja kitételnek nem megfelelő emberek – mellett rengeteg romát hurcoltak el és öltek meg haláltáborokban. Rájuk emlékeznek minden évben Babócsán is. Ma a babócsai, barcsi, bélavári, bolhási, nagybajomi, nagyberki, nagyatádi, heresznyei, somogyaracsi, kutasi roma nemzetiségi önkormányzatok vezetői, civil emberek, a Rinyamenti Hátrányos Helyzetű Emberek Egyesületének képviselői valamint a megyei önkormányzat elnökhelyettese Tatai Ferenc, Babócsa polgármestere Jáger Gábor, és a babócsai romák tisztelegnek együtt az áldozatok emléke előtt.
A Porajmos (lovári: pharrajimos, jelentése: elpuszítás) áldozatairól nincsenek pontos adatok, hiszen sokukat nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, ezért történészek 200 ezer és 2 millió közé becslik számukat. Ebből fakadóan a Magyarországról deportált cigányok számát sem tudni biztosan, tény azonban, hogy hazánk március 19-i német megszállását követően több ezer romát telepítettek ki koncentrációs táborokba.
A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi konferenciáján határozott arról, hogy minden év augusztus 2-án emlékezzünk meg a holokauszt roma áldozatairól – 1944-ben ugyanis e nap éjszakáján számolták fel auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, megölve 3000 fogvatartottját.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!