Még mindig tart a barcsi ebösszeírás

Még nem tudni pontos adatokat a barcsi ebtartókról, és a tartott kedvencek számáról sem. Az előző évben megjelent ebösszeírási felhívásra sokan nem reagáltak. Barcs Város Önkormányzata 2023. október 2. napjától, 2023. december 15-ig végezte az ebösszeírást, amit 2024. január 31-ig meghosszabbítottak, mert kevés ebtartó/ebtulajdonos tett eleget kötelezettségének. Ez az idő sem volt elég a jogkövető magatartás elérésére, így a mai napig még mindig mennek ki a felszólítások. Információink szerint jelenleg, Somogytarnóca, Drávaszentes, Középrigóc ingatlanjait járják és ellenőrzik a közterületfelügyelők, valamint a Köztársaság és a Bajcsy utcákban szórólapoznak.

40 címre tértivevényes ismételt felszólítást küldött a hivatal, és 555 szórólapot dobtak be postaládákba. Ezek közül 129-re válasz még nem érkezett. A levelek és szórólapok tájékoztatnak a kötelezettségekről, és bírságokról, mind az önbevallás, vagy oltás és chippelés elmaradás esetén.
Balázsné Dr. Vástyán Krisztina címzetes főjegyző január első napjaiban tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a hatályos nyilvántartáshoz képest is kevés adatlap érkezett a Barcsi Polgármesteri Hivatalhoz az ebösszeírás határidőre. Mi is tájékoztattuk a lakosságot, hogy az időközben – tehát az előző ebösszeírás óta – elhullott avagy eladott/szerzett kutyát is be kell jelenteni. Aki nem jelenti be a kutyáját, avagy kutyája elhullását, eladását, 30 ezer forintos bírságot köteles fizetni, az önkormányzatnak nincs hatásköre ezt enyhíteni. Ha nincs chip a tartott kutyában, az 45 ezer forint bírsággal jár, ha emellett még az állategészségügyi követelményeket sem tartotta be az ebtartó, akkor újabb 45 ezer a bírság. Egy chip és oltás nélküli kutya után így akár 90 ezer forintos büntetést is fizethet az, aki nem gondoskodik a szabályos tartás körülményeiről, s ha még a bejelentést is elmulasztja, akkor 120 ezerre is nő az összeg. Ha valaki utolsó pillanatban intézkedik a szabályos tartásról, tehát visszaküldi az adatlapot (ez mínusz 30 ezer), oltatja a kutyát (5000-6000 forint évente) és egyszeri chipbeültetést végeztet (ez 6000 és 9500 forint közti összeg Barcson), még akkor is jól jár a bírságokhoz képest. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!