Lezajlott a szakszolgálati hét

Újabb rajzok díszítik a szakszolgálat falát. Ezek mind boldogságról mesélnek, egy felhívásnak köszönhetően. A Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézménye a 2023/24-es tanévben is megrendezte hagyományos „Szakszolgálati hét” rendezvénysorozatát. A megtartott előadások mellett nyílt órákat is láthattak az érdeklődők, illetve a meghirdetett rajzpályázat alkotásait a „BOLDOG vagyok” témájában várták óvodásoktól és általános iskolásoktól. A rendezvénysorozat 2024. április 15-től -19-ig tartott, helyszíne a SVPSZ Barcsi Tagintézmény Damjanich utcai központi épülete volt.
 

Rudán Bernadett, a barcsi tagintézmény igazgatója, szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, a rendezvény előadásain, nyílt óráin szép számmal képviseltették magukat szülők, ill. szakemberek: óvodapedagógusok, általános és középiskolai pedagógusok; a szociális ágazat, a gyermekvédelem területén, ill. az egészségügy területén dolgozók. A nyílt órákon a nevelési tanácsadás keretén belül tartott fejlesztő órákat, ill. gyógytestnevelés, korai fejlesztés órákat, és logopédiai foglalkozást tekinthettek meg az érdeklődők.
Mint arról mi is beszámoltunk az előadássorozatot a korai fejlesztés területe kezdte: az előadás a babák beszédtanulásáról szólt. Rudán Bernadett elmondta, hogy ehhez közvetlenül kapcsolódott a logopédiai előadás. Az érdeklődők a nem beszélő és pösze gyerekek beszédének javítására kaphattak hasznos tanácsokat, gyakorlatokat. Az volt a cél, hogy olyan konkrét gyakorlati példákat, ötleteket mutassanak, melyekkel játékos formában lehet támogatni a gyermekek beszéd- és nyelvi fejlődését. Az ajánlott játékos gyakorlatokat szakképzettség nélkül, bárki alkalmazhatja, nincs szükség hozzájuk drága eszközök beszerzésére sem.
Azt is megtudtuk, hogy a gyógytestnevelés egy érdekes videóban mutatta be azt, hogyan lehet élményszerű mozgásos foglalkozást tartani mondókákkal színesítve. Az előadás a szakemberek: óvónő-logopédus-gyógytestnevelő együttes közös munkáját is bemutatta, melynek fő célja a gyermekek hatékonyabb fejlődése. Ez a foglalkozás is gyakorlati ötleteket adott mozgásos feladatokra, eszközökre; hangutánzásra, versekre, légzőgyakorlatokra, melyeket gyógytestnevelő tanár és logopédus elemzett a jelenlévők előtt.
Ez a Szakszolgálati hét azonban nem csak a foglalkozásokról és fejlesztésekről szólt, hanem többek között a Szakértői Bizottság munkájának feladatairól, illetve a gyermekek, tanulók beutalásának módjait, lehetőségeit, protokollját is sorra vették. Az volt a cél, hogy a pedagógusok is megismerjék a vizsgálatok diagnózisainak, javaslatainak létrejöttét, azok feladatait a nevelési tanácsadásban dolgozó fejlesztő pedagógusokra, az óvodapedagógusokra, tanítókra, szaktanárokra, illetve az intézményekre vonatkozóan.
Mint szinte minden területen, itt is, a fejlesztéseknél a játék nagy szerepet kapott. Épp ezért a nevelési tanácsadás keretén belül a játék fontosságáról hallhattak a jelenlévők, és megismerhettek játékos fejlesztő gyakorlatokat. Játékok bemutatásával, kipróbálásával élményközpontú ízelítőt nyújtottak egy-egy részképesség játékba ágyazott fejlesztéséhez, illetve megmutatták, hogy az adott játék, mely részképesség fejlesztésére alkalmas.
Az érdeklődők választ kaphattak arra is, hogy a szundikendő, alvóstárs, rongyi, pokróc, plüss jelenléte meddig engedhető? Illetve a cumi meddig maradhat. Szóba került a szobatisztaságra nevelés, a dackorszak rejtelmei, az együttalvás előnye és hátránya, akárcsak  a kisgyermekkori függőségek/félelmek. Rudán Bernadett elmondta, hogy az előadások mellett egy workshop keretén belül beszélgethettek az érdeklődők a válás útvesztőiről is. Az előadássorozatot két pszichológiai előadás zárta: egyik a gyermekek határainak kialakításáról, a másik a kamaszkori kihívások kezeléséről szólt.
A szakszolgálati hetet a rajzpályázat eredményhirdetése zárta: a beküldött 100 rajz közül három kategóriában díjazott a zsűri: óvodás, alsó és felső tagozatos első, második és harmadik helyezett. A rajzpályázat további résztvevői emléklapot kaptak.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!