Különdíj a barcsi népdalénekeseknek

Harmadik alkalommal rendezték meg Pécsen a Kodály népdal maratont. Az névadó zeneszerző, népzenekutató és pedagógus, Kodály Zoltán születésének 141. és halálának 56. évfordulójára meghirdetett tisztelgő eseménynek barcsi különdíjasai is voltak.

A Magyar Kodály Társaság és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium rendezett seregszemlét, vagy inkább öröméneklést, október 13-án. A maratonon szólóénekesek, énekes csoportok vettek részt valamennyi korosztályban, az alsó tagozatos tanulóktól az idős népdalénekesekig, a diák kamaracsoportoktól a felnőtt együttesekig, sőt a „páva-köri” csoportokig. A szervezők nagy örömére idén már 28 fellépője volt az eseménynek, és a korábbi évekhez képest sikerült szélesíteni a szereplők körét a szomszéd vármegyék énekeseivel, akik Szekszárdról, Kaposvárról, Barcsról érkeztek.

A Vikár Béla Művészeti Iskola növendékei idén először voltak ott a találkozón. A hölgyek öt éve vesznek részt magánének oktatáson, ahol ugyan szoktak népdalokat énekelni, de közönség előtt és együtt, ők is most először álltak csak színpadra. Brusszelné Petrákovics Ilona felkészítő zenepedagógus szerkesztőségünknek elmondta, hogy térségben gyűjtött dalokkal készültek, Nagybajom, Beleg és Csokonyavisonta településekről. Mint megtudtuk, nem csak a népdalokkal foglalkoztak, hanem a külső megjelenéssel is. Verkmann Hédi irányításával és segítségével hajat fontak, és népviseletet, gyöngyöket, táncos cipőket is szereztek. A Rozmaring Énekegyüttes - Lénárt Anna, Oblián Liliána, Orsós Vanessza, Tratnyek Sára és Verkmann Hédi – végül, kiemelkedő szereplésük elismeréseként a zsűri különdíjával érkezett haza.

A zsűri kiemelkedő népzenészekből állt, elnökként Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenészt, az MMA rendes tagját, Weiner Leó-díjas művésztanárt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatóját kérték fel, míg a tagok: Bergics Lajos, a Pécsi Tudományegyetem tanára, előadóművész, a Népművészet Ifjú Mestere, valamint Jankó Gabriella népdalénekes, aki szintén a Népművészet Ifjú Mestere. A rendezőbizottság vezetője Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség elnöke.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!