Közel kétszáz őr lakott a barcsi palánkvárban

A barcsi palánkvár a magyarországi török várrendszer egyik fontos erőssége volt, egészen 1600-ig, Nagykanizsa török kézre kerüléséig tulajdonképpen az első vonalban harcolt ez az erősség. A létszám, az őrség létszáma is erről árulkodik. 190 és 170 fő között ingadozott a létszám, ami elég tekintélyesnek mondható hasonló nagyságú erősségek vonatkozásában, hangzott el a barcsi Városi Könyvtár legutóbbi helytörténeti előadásán.

Rózsás Márton helytörténész, a város díszpolgára a baráti hangulatú beszélgetés során azt is elmondta, hogy a várat un. katonaparasztok lakták, akik háborús időszakban katonáskodtak, a békés időszakokban pedig békés paraszti életet éltek.
Az előadás ezúttal is telt házas volt, épp ezért jó hír, hogy lesz folytatás. Sziács Lászlóné a könyvtár vezetője a HÍD TV-nek elmondta, nagyon sok ötlet van Rózsás Márton tarsolyában, úgyhogy decemberig minden hónapban legalább egy-egy előadással meg tudjuk örvendeztetni az olvasóikat. Az előadás televíziós összefoglalója hétfőn látható a Barcsi Krónikában.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!