A kokárda a nemzeti függetlenség jelképe

A francia forradalom mintájára, a magyar szabadságharcnak is egyik jelképe lett a nemzeti színű kokárda. Viselője ezzel mutatta, hogy szimpatizánsa, esetleg résztvevője a polgári forradalomnak. Ám míg a trikolór kokárdát a franciák a kalapjukra tűzték, addig a pesti ifjúság a kabátjára, még pedig a szív felőli oldalra tűzte.
 

A nemzeti színű kitűzők, kokárdák viselése a francia forradalom idején, még 1789-ben tűnt fel és a 18-19. században terjedtek el Európa szerte, írta a megyei honlap.
A magyar hagyományok szerint a pesti radikális ifjúság vezetője, Petőfi Sándor szerelmétől, Szendrey Júliától kapott nemzetiszínű kokárdát a forradalom napján, amit ő maga készített el. A magyar kokárda a nemzeti függetlenedés eszmét valló polgárok szimbóluma lett, ezzel pedig látható módon közölték a viselői, hogy a magyar forradalmi eszméket követik.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta a háromszínű szalag a megemlékezés része lett, melyet többféleképpen is össze lehet hajtogatni. Az „igazi” kokárdán, belülről kifelé kell olvasni a színeket, tehát a magyar kokárda esetében a zöldnek kellene kívül lennie, a legtöbben viszont ezt fordítva viselik. De érdemes azt is hozzátenni, hogy már a forradalom idején is rengetegen helytelenül hordták a kokárdájukat, többek között maga Petőfi Sándor is, akit sokan követtek, és ez vált közismertté. A hármas színkombináció piros része az erőt, a fehér a hűséget, míg a zöld a reményt jelképezi az emberek számára.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!