Itt a farsang farka

Február 17-én véget ér az idei farsang, vagyis megkezdődött az un. farsang farka időszak húshagyókeddel és hamvazószerdával köszönt ránk a nagyböjt.
 

A január hatodikai Vízkereszt napjával induló farsangi időszak vége a Húsvét időpontjától függ, s mivel az mozgó ünnep, a farsang farka is némi számolás után válik világossá. Hamvazó szerda a nagyböjt kezdete, s mivel az 40 napos, így a Húsvét előtti negyvenedik nap hamvazó szerda és a farsang vége. A Húsvét napja pedig azért okoz bizonytalanságot, mert az ünnep időpontját csillagászati-természeti események befolyásolják. A tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap húsvét vasárnapja.
Ez alapján legkorábban március 22-én lehet húsvét, legkésőbb pedig április 25-én. Az idei évben viszonylag korán lesz Húsvét, április 4. vasárnap, és április 5. hétfő. A Húsvét vasárnap és hétfő Magyarországon 2021-ben is munkaszüneti napok. Emellett a húsvét előtti péntek, azaz a nagypéntek is munkaszüneti nap (2017 óta), így a húsvét 2021-ben is négynapos ünnep lesz. Addig azonban még egy hosszú hétvége vár ránk. Március 15., nemzeti ünnepünk, amikor az 1848-49. évi forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. Ez hétfőre esik, s mivel ez munkaszüneti nap, így három napos hosszú hétvégét jelent számunkra.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!