Indul a pálinkafőzési szezon, jobb tisztában lenni a feltételekkel

Indul a pálinkafőzési szezon, sokakban azonban tisztázatlan a kérdés, hogy adózási kötelezettségeket von maga után, az otthon készített vagy otthoni gyümölcsösből származó főzetek értékesítése. A kérdés tisztázására Püspök-Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársa volt segítségünkre.

Pálinkát főzni, kizárólag nagykorú, gyümölcstermesztő magánszemély vagy saját gyümölccsel rendelkező személy tud bérfőzőként vagy magánszemélyként. Amit fontos tudni, hogy magánfőzés esetén kizárólag saját felhasználásra (családi rendezvények, baráti összejövetelek) lehet párlatot előállítani, értékesíteni adóraktár kivételével szigorúan tilos. Bérfőzés esetén is az előállított párlatot a családtagok, vendégek fogyaszthatják el, de van lehetőség értékesítésre is - meghatározott feltételek mellett. Bérfőzés esetén hektoliterfokban határozzák meg a jogszabályok az előállítható mennyiség után fizetendő adót. 43 hlf mennyiségig (ami 86 liter 50 fokos párlatot jelent) 1 670 forint, e feletti mennyiségre 3 330 forint a jövedéki adó. A jelenleg hatályos jogszabály bérfőzés esetén nem korlátozza a maximálisan előállítható mennyiséget. Ha valaki a 43 hlf mennyiség felett állíttat elő párlatot, a magasabb jövedéki adót kell megfizetnie. A bérfőzető (adóraktári értékesítést kivéve) zárjeggyel ellátva, palackozott kiszerelésben értékesítheti a párlatot, amire akkor van lehetőség, ha az adózó kistermelőnek minősül, a jövedéki adót megfizette. Értékesíteni a gazdasága helyén, szálláshely-szolgáltatás keretében, vagy a gazdasága helyétől 40 kilométerre légvonalban, Magyarország területén kereskedőként piacon, vagy vásáron tudja - ha előzetesen bejelentette. Zárjegy a NAV J19 nyomtatványon igényelhető.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!