Humuszban szegény földek

Az elmúlt években újabb fél %-al csökkent a talaj humusztartalma megyénkben, így a valamikori 5-6% már másfél és egy % között mozog csak. Szükség lenne a szerves trágyára, a növényi maradványokra. Többek között ez is elhangzott a barcsi gazda fórum alkalmával, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági kamara és a MAGOSZ szakemberei tartottak tájékoztatókat.
 

 

Mióta elterjedt a műtrágya, és a talajt tömörítő, nehéz traktorok, az egész télen megszántott, nyitott föld, azóta óriási a humuszveszteség, ráadásul a gyomirtók a földi biodiverzitást nagymértékben károsították, így csökkent azon élőlények mennyisége, amelyek a talajban a szerves anyagok lebontásáért felelnek, ez pedig a talaj fokozatos elszegényedéséhez vezet. Régen a szőlőket, a kukoricákat, nem monokultúraként nevelték, a tőkék között helyet kapott a borsó, a bab, a paradicsom, a paprika. Mára jelentős mértékben kiürültek a talajok, óriási a humuszveszteség.

Napjainkban sokat beszélünk az olyan erőforrások védelméről, mint az olaj vagy a földgáz, mert belátható közelségbe került, amikor ezek elfogynak. Ugyanebből az okból az ivóvíz is a figyelem középpontjába került. Sajnos azonban a humusz kérdését, hiába kritikus a helyzet, nem övezi ekkora figyelem, pedig óvnunk kell, nem szabad elveszíteni. Humusz nélkül nincs élet a földön.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!