Horvát nyelvű mise - karácsonyi asztal jelképekkel

Horvát nyelvű mise, adventi népszokások és közmeghallgatás szerepelt a barcsi horvát kisebbség keddi programjában. A rendezvényre a Katolikus templomban gyűltek össze a közösség tagjai.

Barity Gabriel pécsi plébános celebrálta a december 7- i horvát nyelvű misét Barcson, melyen az elmúlt évekhez hasonlóan, ezúttal is a barcsi Podravina együttes énekelt, no és szintén hagyományosan ez is tamburás szertartás volt. A közreműködő zenekar pedig a barcsi hagyományőrzőkkel évek óta együtt dolgozó Vizin zenekar volt, Pécsről, Vízvári Zoltán vezetésével.
S, ha már hagyomány… a barcsi csoport, hűen szokásaihoz, ezen alkalommal is bemutatta adventi köszöntő című összeállítását, ahol az ünnep gondolatkörét felidéző énekekhez köszöntők, jókívánságok, rigmusos prózai szövegek is kapcsolódtak. A zene és énekek mellett a karácsonyi jelképek is megjelentek és azok magyarázata is elhangzott.

A karácsonyi asztalra és a karácsonyi asztal alá helyezett tárgyak közül legáltalánosabb volt a szalma, valamint a kenyér, hajtatott gabona és egyéb terménymagvak, melyek a jövő évi jó termést, a bőséget biztosítják. Ezt szolgálja többek között a terítőre vagy a terítő alá helyezett pénz is.
 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!