Horvát közönségnek énekeltek a somogytarnócai asszonyok

A Verőcei gerlicék meghívására horvát testvérvárosunk nemzetiségi találkozóján lépett színpadra a Somogytarnócai Asszonykórus. Sőt! A bolhói, a babócsai kórus és a Barcsi Német Nemzetiségi Kórus is.
 

A Dráva menti magyar kisebbségeket tömörítő szervezetek, egyesületek és kórusaik jöttek össze egy napra, hogy magyar dalok szóljanak. Az ötlet a Verőcei gerlicéktől származik, de a településen nem csak a magyar kisebbségnek van hagyományőrző csoportja, hanem a cseh és a szerb nemzetiségnek is. Ők is részt vettek ezen a nemzetközi találkozón, akárcsak az újgráciak, akik három évtizede indították útjára a nemzetiségi tevékenységet.
Gyurokovics Tibor a bolhói, és a babócsai kórus vezetője a BarcsMédia megkeresésére elmondta, a Verőcei gerlicéknek is ő a szakmai vezetője. A viroviticai magyar nemzetiségi civil szervezet létrehozója Karácsony István kért évekkel ezelőtt segítséget a kórus működéséhez Gyurokovics Tibortól, és a szakmai tevékenységből mára baráti kapcsolat is kialakult, és nem csak a vezetők között.
Két hete, Somogyudvarhelyen rendeztek tavaszi jelleggel Dél-Somogy falvai számára egy kulturális találkozót, ott is jelen voltak a határon túli csoportok, akárcsak Bolhón, a pünkösd előtti templomi koncerten, melyen idén 11 kórus énekelt. Azt megelőzően karácsonykor is együtt énekeltek, hamarosan pedig majd együtt táncolnak az újgráciak jubileumi rendezvényén.
A Somogytarnócai Asszonykórus a legidősebb csoport, minden tekintetben. Működés és átlagéletkor alapján is, és a legkisebb is. Ma már csak hat asszony alkotja a csoportot, de ők kitartóan találkoznak minden csütörtökön. Most épp az újgráciak ünnepére készülnek és a somogytarnócai falunapra.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!