Fára festett pajzán mesevilág

A népmesék valaha felnőtteknek készült, és szájhagyomány útján terjedő alkotások voltak, ezt bizonyítja azok pajzán tartalma is. Ugyanakkor a jövőbe vetett hit, és a jó győzedelmeskedése is segítette általuk az emberi küzdelmeket. Ezekből a történetekből vittek rétegelt lemezre kis válogatást a babócsai és a komlósdi bútorfestő szakkörösök.
 

Az előző évben a Himnusz születésének 200 éves jubileumára készítettek pályamunkákat a térség Aszakkörösei, idén februárban pedig a magyar népmesék varázslatos világával kapcsolatban adtak le nevezéseket.  A Nemzeti Művelődési Intézet a magyar népmesékhez kapcsoló alkotópályázatára az ASzakkör Program Kárpát-medencében elindult szakkörei bármely szakkörtípusban készített alkotással pályázhattak, amely a felhívás témájához illeszkedik. Babócsán és Komlósdon decemberben elkezdődött az ötletelés a bútorfestő szakkörösök között, hogy mi lenne az, ami felhívja magára a figyelmet. December végére megszülettek az elképzelések és januárban megkezdődött a kivitelezés. Jávorka Márta szakkörvezető számolt be szerkesztőségünknek arról, hogy Komlósdon, Pajzánságok a magyar népmesékben címmel, három személy, összehangolt stílussal, három képet készített, három népmesét megelevenítve.
Ezek: A Bíró okos lánya,  A királykisasszony jegyei, valamint A székely asszony és az ördög. Mint fogalmazott, nagyon élvezetes volt elkalandozni a népmesék rejtelmeiben, a témaválasztásnak köszönhetően pedig jól szórakoztak a feladat megoldása közben. Ők akrilfestékkel készítettek 30x60 cm-es képeket rétegelt lemezre. Sajnos nem válogatta be a legjobbak közé őket a zsűri, pedig mindegyik egy-egy remekmű.
Jávorka Márta beszámolt a babócsai projektről is. Ott 13 fő kapcsolódott a felhíváshoz, és egy mesekönyvet hoztak létre a bútorfestő szakkör tagjai. Mindenki egy-egy oldalt készített, illetve a népmese motívumot és a mese egy illusztrációját. Mint kiderült, nem is az ötletelés, vagy a rajzolás és festés volt a nehéz feladat, hanem a könyv „lapjainak” az összefűzése. Először átfúrták a rétegelt lemez lapokat és szalaggal kötötték őket össze, de így lapozhatatlan volt a „könyv”. Ezért más technikát választottak. Taft anyagból vágott csíkokkal rögzítették végül egymáshoz a furnérelemeket, az utolsó pillanatban.
„ A "Benedek Elek legszebb meséi" című fából készült A4-es méretű mesekönyvvel végül nem nyertünk, de mégis nyertesnek érezzük magunkat. A 13 szakköri tag által, akrilfestékkel festett mesekönyvre szakkörszervezőként és szakkörvezetőként is büszke vagyok, hiszen mindkét településen (Komlósd és Babócsa) el lehet mondani, hogy a szakköreink működésének történetében készült legszebb alkotás ez, amelyet nagy lelkesedéssel mutatunk meg minden betérőnek.” – mondta a programvezető.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!