Falugazdász hálózat megújulása

A gazdákat segítő támogatások sorában említette Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a barcsi agrárfórumon a gazdák uniós támogatását kísérő adminisztrációs terhek növekedését, és azok enyhítésére tett intézkedéseket is. Többek között a falugazdász hálózat bővítését.

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja támogatni, 170 fővel bővítette falugazdász-hálózatát, így már mintegy 700 falugazdász segíti az egységes kérelmek 2024. április 10-től június 10-ig tartó beadását. Jakab István a szakmai találkozón kiemelte, hogy a hazai intézkedések közül a gazdákat segíti, hogy eltörölték a földadót, rendelkezésre áll az agrár Széchényi kártya, és a gázolaj jövedéki adó visszatérítés is 87,5 százalékos.
Az uniós agrár és élelmiszer gazdaság adminisztrációs terhei, beleértve a támogatási rendszert is, egyre nagyobbak. Egyre bonyolultabb is. A zöldmegállapodás pedig jelentősen megnehezíti a gazdák életét és a gazdaságok működését. Az állattenyésztést és a növénytermesztést nem segíti pl. sem az öntözés tiltás, sem a kontroll nélküli behozatal. Az uniós agrárpolitika felülvizsgálata már nagyon időszerű. Vannak változások, de ezek nem hathatós megoldások. Ilyen a kötelező parlagoltatás változása. A gazdálkodók a nem termő területek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget úgy is teljesíthetik, hogy szántóterületük 4 százalékán nitrogénmegkötő növényt (például lencsét, borsót, egyéb pillangóst) és/vagy köztes kultúrát (ökológiai másodvetés) termesztenek növényvédő szerek használata nélkül. Az 5 hektár alatti területtel és legfeljebb háztartási igények kielégítésére elegendő állatállománnyal rendelkező termelők esetében pedig egyszerűsített ellenőrzési rendszer lép életbe. További változás, hogy bővülnek a tavalyi évben bevezetett agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai, amelyek teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák. Gyepek esetében újdonság az „őshonos haszonállatokkal történő legeltetés” és a „kaszálás során legalább 10 centiméteres tarlómagasság meghagyása”. 

A MTI tájékoztatása szerint az egységes kérelmek kétharmadát, megközelítőleg 110 ezret minden évben a NAK falugazdászai adják be. Szerdán kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják – figyelmeztetett a NAK.

A kérelem beadásával 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A tavalyi évtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket – részletezte a kamara.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!