Évet értékeltek a somogyi tűzoltók

Hétfőn évértékelő és feladatszabó állománygyűlést tartottak a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Csaknem négyszer annyi műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat 2023-ban, mint tűzesethez.

Kisfilm mutatta be az igazgatóság tavalyi évi tevékenységét, amelyről Krám István tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató is részletesen beszámolt. Az ezredes hangsúlyozta: a káresetek számát leginkább a szélsőséges időjárási események befolyásolták. A károk mihamarabbi felszámolásában pedig a hivatásos és önkormányzati tűzoltók egész évben számíthattak az önkéntesek segítségére. Az igazgató felelevenítette a kiemelt beavatkozásokat, úgymint a február első hétvégéjén Somogyon végigsöprő vihar okozta 432 műszaki mentés felszámolását, vagy a somogyszobi sertéstelep tüzét, a Balatonba zuhant helikopter mentését, valamint a veszélyes anyagot szállító jármű és egy személyautó balesetét Nagybajomnál. Az ezredes kiemelte: az eredményes kárfelszámolásokhoz szükség volt a műveletirányítási központ, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársainak magasszintű tudására is. 2023-ban a műveletirányítók 6161 riasztási adatlapot kezeltek.  Ugyanakkor górcső alá kerültek a hatósági feladatok, a veszélyes üzemek és veszélyes szállítmányok felügyeletével, ellenőrzésével kapcsolatos feladatok és a kritikusinfrastruktúra-védelem helyzete. Az igazgató kihangsúlyozta a tűzmegelőzési bizottság tevékenységét, amely információs és szemléletformáló kampányaival igyekszik az állampolgárok biztonságáról gondoskodni.

A beszámolót követően Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat vezetője értékelte az igazgatóság munkáját, külön kiemelve azt az óriási eredményt, hogy 2023-ban Somogyban senki sem vesztette életét lakástűzben és szén-monoxid-mérgezésben. Az ezredes hangsúlyozta: a somogyi tűzoltók kivették részüket a törökországi földrengést követő életmentésekből is, valamint oroszlánrészt vállaltak a HUSZÁR Mentőszervezet sikeres újraminősítéséből. Az értékelés végén az elöljáró tolmácsolta a főigazgató köszönetét és elismerését a somogyi kollégáknak, akik hozzájárultak 2023-ben is a vármegye biztonságához, védelméhez.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!