Esedékes a kommunális adó fizetése

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete a gazdálkodás biztonsága, a helyi közszolgáltatások biztosítása, a feladatok ellátásához szükséges bevételek kiegészítése érdekében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 5. § b) pontjában, és a 6. § -ában kapott felhatalmazás alapján ebben az évben is elrendelte kommunális adó megfizetését. A adó mértéke azonban az előző évekhez képest nem változik, ezúttal is 17 ezer forint. A teljesítés részletfizetés is lehet.

2024-ben, március 18. az első részletfizetés határideje, majd 2024.06.17. 2024.09.16 és 2024.12.16. . Eddig a határidőig pótlékmentesen lehet befizetni a 4250 forintot, ami egy évre összesen 17 ezer forint.

Kommunális adókötelezettség terheli az építmény és a telek magánszemély tulajdonosát, továbbá azt a magánszemélyt is, aki Barcs Város Önkormányzata illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jogával rendelkezik. Az adó mértéke adótárgyanként, lakásbérleti jogonként 17.000 Ft.

50-100 % - ig terjedő adókedvezmény illeti meg az adózót, amennyiben az egy főre eső havi jövedelem a ténylegesen együtt élő hozzátartozók jövedelmét is figyelembe véve nem haladja meg a szociális vetítési alap (nyugdíj minimum) 28.500 forintos összegét, az alábbiak szerint:

a) 50 % kedvezmény illeti meg az adózót, amennyiben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 71-100 %-át

b) 70 % kedvezmény illeti meg az adózót, amennyiben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 51-70 %-át

c)100 % kedvezmény illeti meg az adózót, amennyiben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 50 %-át

(2) A fizetendő adó 50 %-a összegben adókedvezmény illeti meg az adózót

a) egyedülálló nyugdíjas által lakott lakásingatlan esetén, amennyiben a nyugdíja nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap kétszeresét.

b) a családban élő nyugdíjasok által lakott lakásingatlanok esetén, ahol valamennyi együtt élő családtag 70 éven felüli és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét.

(3) A külterületen lévő, az ingatlan nyilvántartás szerint lakóházként nyilvántartott, 30 m2 alapterületet meg nem haladó építmények esetén az adóalany a fizetendő adó összegéből 50 % kedvezményre jogosult.

(4) Az adókedvezmény ügyében benyújtott kérelmek elbírálása során jövedelem: ami a szociális ellátásokról és a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény meghatározása szerint jövedelemnek minősül. A kérelemben foglalt feltételek fennállását az adózónak kell igazolnia.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!