Emléktábla és hangverseny a barcsi születésű Varró Margit tiszteletére

30 évvel halála után emléktáblát kapott Barcson a Magyar Királyi Zeneakadémia első női zenepedagógusa, aki előtt szülőfaluja ezúttal hangversennyel is tisztelgett.
 

A Vikár Béla Zeneiskola adott otthont az ünnepi eseménynek, melynek falai között az elemi iskolás tanulmányait végezte Varró Margit, s melynek utcafrontján helyezték el a származását hirdető emléktáblát. A nemzetközileg elismert művész, Varró Margit, 1881-ben született Barcson, Pichler Margit néven, majd Budapestre került, onnét pedig a zsidó törvények életbe lépését követően Chicagóba, ahol egyetemi katedrát kapott. Itt teljesedett ki szakmaisága is, és itt szerzett nemzetközi elismerést pedagógiai nézeteivel, mondta el avató beszédében a város polgármestere, Karvalics Ottó. A településvezető hozzá tette, a nagyon haladó szellemiségű pedagógus kilógott az ortodox nézeteket valló Magyar Királyi Zeneakadémia tanári karából, képzési rendje, mi szerint, csak azt szabad tanítani, amit a növendékek megértenek, csak diákjai körében nyert sikert. Varró Margit egyike volt azon hazai kiválóságoknak, akiknek tudását, idehaza csak halála után ismerték el. Barcson, évtizedek óta zongoraverseny őrzi emlékét, és most már emléktábla is.
A zenepedagógus emlékére rendezett pénteki rendezvényt Boateng Kármen Stefany és Kecskeméti Endre zongorahangversenye zárta.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!