Élnek hódok a Drávamentén

Hód jelenlétére utaló nyomokat találtak barcsi lakosok az elmúlt hetekben, hónapokban. A Duna Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője megkeresésünkre megerősítette az információkat, valóban Magyarországon a Kisalföld, a Tisza egyes területei és a Gemenci területek mellett a Dráva mentén is élnek hódok.

Horváth Zoltán elmondta, nyáron a sok lágyszárú növényzet miatt nem nagyon venni észre jelenlétüket, de télen, a Drávába torkolló kis vizek mentén is elindulnak táplálék után. Ez azt jelenti, hogy a Rinyában, a babócsai Rinyában az Ódráván keresztül megindul az ivarérett fiatal hódok vándorlása. Ezek a családtól elkóborolt állatok a patak menti fűz és nyárfajok fiatalabb példányait is ledönti és megeszi. Barcson még gyümölcsfák is áldozatul estek.

A hód védett faj, befogása tilos, ha jelenlétét észleli valaki minden esetben a nemzeti park munkatársainak kell szólni. A kármegelőzés során riasztást, befogást alkalmaznak, sőt az idei évtől, ahol a töltésekben nagyobb kárt okoznak a hódok, ott a befogást követően kilövési engedélyt is ad a hatóság, a szakemberek részére.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!