Egykori szuloki táncosok találkozója

2023. november 11-én szuloki hagyományőrzők találkoztak, szuloki hagyományőrzőkkel. Régiek az újakkal, és főként a régiek egymással.

1981-ben újjá élesztették az 1950-es években alakult hagyományőrző csoportot, mely azóta folyamatosan működik. 2003-ig csak tánccsoport volt, de akkor megalakult a vegyeskar, 2017-ben pedig egy férfikórus is. Így már elmondható, hogy több generáció tartotta életben és vitte tovább a sváb szokásokat, énekeket, táncokat. Voltak, akik csak egy-két évig, voltak, akik hosszabb ideig vettek részt ebben a munkában. Közülük vannak, akik még a faluban élnek, vannak, akik elszármaztak, és a fiatalok, úgy gondolták jó volna néha összehozni az egykori csapatot.
A nagyon jól sikerült 1985-ös német turné résztvevői már nosztalgiáztak egy alkalommal, most az 1986 és 2000 között táncolókat hívták össze. Az egyik szervező, Szecseiné Sabján Judit szerkesztőségünknek elmondta, hogy közel 150 fő fogadta el a meghívást. Érkeztek nem csak közeli és távolabbi településekről, hanem Skóciából, Ciprusról, Ausztriából és Angliából is. Természetesen jelen volt a Szuloki Hagyományőrző Egyesület alapítója és a mindenkori tánccsoport vezetője, Virth József is az eseményen, és táncokat betanító, a 40 éve művészeti vezetői feladatokat ellátó Takács László János is. Mint megtudtuk, nem is hagyott sok időt a pihenésre. A kivetített fotók és videók megtekintése után nosztalgikus táncpróba következett. Bemelegítés után koreográfiákat gyakoroltak, jöttek a szuloki német táncok, a rezgős polka, a pados koreográfia, és a finálé, vagyis a Búcsú polka. Arról is szólnak a beszámolók, lehetséges csak a polka volt búcsú, a találkozó nem. Elképzelhető, hogy alakul egy senior tánccsoport is, mint, ahogy a régi zenészek is újra játszottak a fiatalok mellett a napot záró bál alkalmával.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!