Egyedi kiállítás nyílt a könyvtárban

Újabb megható fejezettel gazdagodott Barcs városában a kulturális élet a Barcsi Városi Könyvtárban nyílt különleges kiállításnak köszönhetően. Az alkotások mögött ezúttal nem híres művészek állnak, hanem a Kastélyosdombói Családok Átmeneti Otthonában élő édesanyák. 

A kiállítás anyaga egy 2022-ben indult kezdeményezés eredménye, amelynek célja, hogy ne csak az otthonban élő csak a gyerekek, hanem az édesanyák is részesüljenek egy olyan szabadidős programban, amely segíthet nekik traumáik feldolgozásában, és egyúttal kikapcsolódást nyújthat számukra. Dr. Takács Katalin, a Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központ vezetője, szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy mindig is valamilyen művészeti tevékenységben gondolkodott, ezért indította el a bántalmazott édesanyák számára a heti rendszerességű élményfestést, ahol kifejezhetik érzéseiket, feldolgozhatják sérelmeiket. A program szakami támogatását Eperjesiné Pósz Tünde végzi, így az alkotás a kikapcsolódás mellett fejlődési lehetőséget nyújt. Az hamar kiderült, hogy a programon résztvevő édesanyák között számos tehetséges alkotó is meglapult. A foglalkozások időtartama alatt az otthon munkatársai gyermekfelügyeletet is biztosítottak, így az édesanyák teljes mértékben belemerülhettek az alkotásba. Az élményfestés egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy az otthonba érkezők, akik segítségért fordulnak az intézményhez, a foglalkozásoknak köszönhetően képesek feldolgozni az őket ért traumát. Ezáltal az alkotások nem csupán művészi alkotások, hanem a gyógyulás és a pozitív változás eszközei is, amivel értéket is teremtenek a művészek. 

A december 13-án nyílt kiállítást Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök igazgatója nyitotta meg, aki elismeréssel szólt minden alkotóról, hangsúlyozva a kezdeményezés fontosságát és a művészet gyógyító erejét. A tíz alkotó műveiből készült tárlat leginkább akril képekből áll, azonban egy két pasztellkréta rajz is látható a kiállításon, amely február 10-ig tekinthető meg a városi könyvtárban. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!