Ebzárlat és legeltetési tilalom Barcson

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a rókák veszettség elleni immunizálása miatt 2016. április 9. és 2016. április 29. között a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Barcs közigazgatási területén – tájékoztatta szerkesztőségünket a város önkormányzata. 

Valamennyi ebre, pásztorebre vonatkozik a zárlat, melynek ideje alatt az ebeket kötve/zárva kell tartani, azok közterületen csak pórázzal vezethetők, legelőre állatok nem hajthatók.

Balázsné dr. Vástyán Krisztina címzetes főjegyző a veszettség elleni védekezéssel kapcsolatban az alábbi felhívással él a lakosság felé:

1. A veszettség gyógyíthatatlan! Embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.

2. A betegség legfőbb terjesztője a róka.

3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák.

4. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely gyufásdoboz alakú és nagyságú, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.

5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.

6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT! A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni, vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni: · ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70 %-os alkohollal történő lemosás. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség; ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított 21 napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani (ebzárlat), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! (Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik elő azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a rókák számára kihelyezett csalétkeket.

8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, a HELYI ÖNKORMÁNYZATOT vagy VADÁSZTÁRSASÁGOT.

9. Kérjük a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!

10. További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

11. A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA: 2016. április 9-29.

A veszettség elleni védekezésről szóló lakossági tájékoztató megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán ill. Barcs város honlapján (www.barcs.hu) is.

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!