Beindult a sonkaszezon

Az üzletekben már egy hónapja kaphatók a csoki nyuszik, csokitojások és más
termékek, melyek az ünnepekre utalnak, ám az ünnep elmaradhatatlan kelléke,
elengedhetetlen része a húsvéti sonka, most jelent meg a polcokon és a barcsi
piacon is.

 

Tormával, hagymával, tojással egyaránt klasszikus húsvéti csemege a sonka,
mely sózással és füstöléssel tartósított húsáru. Parasztsonka, kötözöttsonka,
kövesztett tarja egyaránt kerül ilyenkor az asztalokra, ízlés szerint, akárcsak
kolbász vagy szalámifélék. Ezek bőséges választékát kínálja a barcsi piac is.
Péntekenként érkezik Lábodról a füstöltárú, töltelékek és sonkák, szalonnák
egyaránt. Papp József termelő megkeresésünkre elmondta, négy hétig a sózóban,
egy hétig a füstön készültek az adalékmentes sertés és szarvas kolbászok, a
mangalica szalámi, paprika nélküli, háromféle csípősségű fokozattal, de májas,
töpörtyű, és sertés szalonnák, sonkák is szerepelnek a kínálatban. Most, hogy
indult a sonka szezon, sokan előre leadják a rendelést, akár telefonon, akár
személyesen, hogy bebiztosítsák a család a húsvéti kedvenc készítményeit.
Péntekenként reggel nyolc órától már kaphatók a termékek, sőt felhasználási
javaslatok is.
Fontos, hogy érlelt, füstölt sonkát vásároljunk, amit a kövesztés előtti napon
beáztatunk, másnap pedig annyi órán át főzünk, ahány kilós a sonka. Ha nincs
időnk beáztatni a húst, akkor több vízben és kétszer olyan hosszú ideig kell főzni
a húsvéti sonkát, amit aztán a levében hagyunk kihűlni. Így puha és omlós lesz.
A sonkalébe tegyünk babérlevelet, feketeborsot, vöröshagymát, fokhagymát, és
ha felforrt a víz, vegyük alacsonyabbra a lángot, a legkisebb fokozaton, gyöngyözve
főzzük, úgy lesz a legfinomabb.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!