Barcson mindig erős volt a vallási felekezetek összetartása

Barcson mindig erős volt a vallási felekezetek összetartása, hangzott el Rózsás Márton előadásán, tegnap este. A barcsi Városi Könyvtárban szerdán volt az idei utolsó helytörténeti előadás, melynek témája a barcsi egyházak és vallási felekezetek város életében betöltött szerepe volt.

Rózsás Márton felidézte, hogy a török kiűzése után visszatérő magyar, horvát lakosok, katolikusok voltak, az első zsidó családról 1784-ből van feljegyzés, de a judaizmus 1860 után teremtett nagyobb létszámú felekezetet, mikor elterjedt az épülő vasút híre. Számuk 1910-re 600 főre emelkedett A református és evangélista hívők a betelepített németekkel érkeztek, számuk sosem volt jelentős, viszont az evangélikusok nagyon sok kegytárgyat megőriztek, és egy erős iskolát is teremtettek. Ebbe az iskolába felekezeti hovatartozás nélkül jártak gyermekek, akár csak a zsidó iskolába, melynek katolikus igazgatója volt.
Az is bizonyítja a békés egymás mellett élést, hogy mikor elkészült a zsinagóga, a tóra ünnepélyes áthozatalakor, minden felekezet részt vett a menetben, amikor pedig a katolikus templom épült, a harangok és az orgona megvásárlása is közös összefogással történt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!