Barcson minden iskolában fontos a környezetvédelem

A környezetvédelem fontosságát már kisgyermekkortól hangsúlyozni kell a nevelés során, ennek meghatározó eleme az Ökoiskola program. Barcson az általános iskolák mellett a középiskolák is csatlakoztak már ehhez, van ahol, már 7 éve.

Mint arról korábban írtunk, a Deák Ferenc Általános Iskola is szeptembertől már ennek a tábornak a tagja, a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium az erdész képzés kapcsán eddig is ebben a szellemben működött, a Széchényi Ferenc Gimnázium 2021-ben nyerte el első ízben az ökoiskola címet, a Barcsi Arany János Általános Iskola pedig már 2016 óta szervez ehhez kapcsolódó programokat.

Az ÖKOISKOLA címet hivatalosan 2005-ben hozta létre az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amelyet 2011-ben az Örökös Ökoiskola cím követett. Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismeri el Magyarország kormánya, amelyek pedagógiai programjukban a tantervi előírásokon túl is kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra nevelés ügyének. „Iskolánk elköteleződött híve a környezettudatosság és fenntarthatóság kérdéskörének. Az idei tanévtől 5 évre szólóan elnyertük a megtisztelő Ökoiskola címet. A mindennapi munkánk során igyekszünk erre gyermekeink figyelmét felhívni. Ezért a végzős évfolyam közös faültetéssel csatlakozik az „Ültess 10 millió fát Magyarországra” civil kezdeményezéshez. Ezzel nyolcadikos diákjaink nem csak a szívünkben, hanem az iskola udvarán is nyomot hagynak maguk után.” – nyilatkozta Benczéné Németh Bernadett a Deák Ferenc Sportiskolai Általános iskola igazgatója a BarcsMédiának.

Az Arany János Általános Iskola intézményvezetője szerkesztőségünknek elmondta, jelenleg már azon dolgoznak, hogy Örökös Ökoiskola cím bírtokosai lehessenek. Ez azoknak lehetséges, akik harmadik alkalommal is elnyerik az Ökoiskola címet. Horváth Edit beszámolt arról is, hogy ennek jegyében állandó tisztasági őrjáratot tartanak a szemetelés megelőzése érdekében, működik áramkommandó a takarékos energiafogyasztás érdekében, és az állandó feladatok között szerepel a környezet ápolása, a virágok, fák gondozása is az iskola területén. Hagyomány már náluk az elsősök faültetése, tavasszal a nagyok konyhakert készítése, és a világnapokhoz kapcsolódó programsorozatok. Állatok világnapja, Víz- és Föld világnap, valamint A madarak és fák napja, illetve Környezetvédelmi világnap.

A Széchényi Ferenc Gimnáziumban a tavaszi Fenntarthatósági hét központi témáján dolgozik most az Ökomunkacsoport, diákok, pedagógusok közösen. Ők azok, akik az elmúlt években is megszervezték és lebonyolították a programokat. Tavaly pl. az állatvédelem volt a fő téma, a barcsi Menhelyről volt tájékoztatás, az önkéntesek feladatairól,
A Kaposvári Egyetemről érkező szakemberek terápiás állatokat mutattak be, és fajtabemutató is volt a barcsi kutyafuttató területén. A munkacsoport szervezte meg a tantermekben a szelektív hulladékgyűjtést, a fáradtolaj és használtelem gyűjtést, az ÁNTSZ munkatársai rendszeres látogatói az osztályfőnöki óráknak, de készült mezítlábas ösvény, madáretető, rovarhotel, ültettek fákat az iskola udvarán, és minden évben megszervezik a ruhabörzét, ahol a felajánlott használtruhákból megmaradt jó minőségű termékeket a Máltai Szeretetszolgálat kap meg. A kollégiumban pedig már sok éves hagyománya van a PET palack gyűjtésnek és értékesítésnek. Most hamarosan megint kikerülnek a madáretetők, és rövid időn belül az idei központi téma is publikussá válik.

A KSZC Dráva Völgye Technikum és Gimnáziumban a környezetvédelem szinte intézményi kötelezettség, de nem csak az erdész hallgatók számára alap a környezet rendbentartása, vagy a szemétszedés, hanem minden diák számára. Amit lehet szelektíven gyűjtenek, van virágos kert, működtetnek meteorológiai állomást és az állatok téli etetésére is figyelnek. A madáretetők a rigóci telephelyen és Barcson, az iskola területén is kikerülnek, melyeknek rendszeres látogatóik vannak.
Miután az iskolák fontos helyszínei a jövő nemzedékek környezeti nevelésének is, a környezettudatosságot már a hetedik évfolyamtól beépítik a tanrendbe, és egészséges életmódra nevelik a gyerekeket. A testmozgás, a megfelelő étkezés, test és lélek harmóniája fontosságával egyrészt megtanítják, hogy nem ártunk magunknak, másrészt nem ártunk a körülöttünk lévő környezetünknek sem.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!