Barcson imádkozzák, éneklik, Pécsen eljátszák

A múlt héten kezdődött Barcson a katolikus templomban a Szállást keres a szent család adventi ájtatosság, melyet december 23-ig minden nap elimádkoznak. Pécsett eközben, betlehemi menetre készülnek, melyet december 23-án tartanak a belvárosban.

 

„Szállást keres a szent család, de senki sincs, ki helyet ád, nincsen, aki befogadja ki égnek s földnek az ura. Az idő is későre jár, a madár is fészkére száll. Csak a Szent Szűz jár hiába Betlehemnek városába. „
A magyar nép körében a legjobban elterjedt adventi ájtatosság a Szállást keres a Szent Család, melyet december 15-én este kezdenek. A szokások szerint eleinte kilenc-kilenc család alkotott egy csoportot, és házról házra jártak a templomban előzetesen megáldott Szent Család-képével, amely előtt imádkoztak és énekeltek. Barcson, a templomban végzik a szertartásokat, melyek közös szentmisével zárulnak.
Pécsett a betlehemi menet során, december 23-án, együtt kísérhetik Máriát és Józsefet a belvárosban a résztvevők. A hagyományos zenés misztériumjáték a Magtár Látogatóközpontnál kezdődik 16 órakor (gyülekező 15.45-kor), az egybegyűltek a Szent István tér – Ferencesek utcája – Széchenyi tér útvonalon kísérhetik a júdeai Betlehemben szállást kérő Máriát és Józsefet, akiket idén is jelmezbe öltözött fiatalok személyesítenek meg. A rövid séta során a szereplők a Bibliából vett részletekkel idézik fel a karácsony éjszakáján történteket, írta a pecsma.hu.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!