Barcs roma közössége büszke hőseire

A hétvégén nyílt meg az a kiállítás, melyet a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen indított el, hogy bemutassa azokat a többségében roma származású hősöket, akik példaként állhatnak a jövő nemzedékei előtt.

A vándorkiállítás Pécsen mutatkozott be először, második állomása Barcs, ahol a hét közepéig látogatható a szabadtéri tárlat. Kaposváron és Marcaliban is bemutatják majd, de az állomások között szerepel még Komló, Mohács, Nagykanizsa és Zalaegerszeg is. Barcs különösen a magáénak érezheti a kiállítást, hiszen a térség és városunk hősei közül is ismerős nevek köszönnek vissza a kiállításon. 
A bemutatott személyek a rendszerváltoztatás idejében, vagy közvetlenül előtte vagy azóta nagyon sok mindent tettek azért, hogy a magyar cigányság saját hősökkel büszkélkedhessen, vagy példaképeket láthasson bennük. Tatai Ferenc a Barcsi Fejlesztési Központ Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának vezetője a közösséget járva úgy látja, büszkeséggel tölti el a helyieket, hogy nem merülnek feledésbe nemzetiségük hősei, örömmel élik meg, hogy egy ilyen országos szintű programban a barcsi romák munkásságát is elismerik. Tatai Ferenc szerkesztőségünknek elmondta, hogy a legörömtelibb az a kiállításban, hogy helyi kötődése is van, hiszen a hősök között Szegedi Tibor is helyet kapott, illetve Bogdán János, aki Görgetegen született, de Barcson is élt, az ő munkája is a mai napig kihat a magyarországi cigányságra, ugyanúgy ahogy Szegedi Tiboré is.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!