Az első roráte Barcson

Megtartották az első rorátét Barcson. Illetve az idei elsőt, hisz évek óta újra hagyománya van a hajnali adventi miséknek a római katolikus templomban. Az aranyos misének is nevezett szertartáson ismét sokan vettek részt, melyen a közösség felnőttjei, a Férfikör tagjai ministráltak ismét.

Sass Rudolf atya volt, aki visszahozta ezt az ősi hagyományt, és ugyan nem minden adventi reggel indul misével, de hetente egyszer a katolikus közösség közösen éli meg a fény érkezését, gyakorlatilag és átvitt értelemben is.
A roráte, a hajnali mise vagy angyalmise illetve aranyos mise a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére, amelyet roraténak is neveznek, a mise bevezető szavai után: Rorate caeli de super… (harmatozzatok egek onnan felülről). Angyali misének is nevezik, mert az angyali üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt mert Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába. 
A Katolikus Egyházban a rorátéknak csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén vannak ma is élő hagyományai. Jelenleg hazánkon kívül Ausztriában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban él e szép szokás, az adventi készület talán legszebb formája.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!