Az egészség alapja a helyes táplálkozás és a mozgás

Gyógyszerszedés helyett, azt megelőzendő, inkább növeljük a pulzusszámot is emelő mozgás mennyiségét, és figyeljünk a helyes táplálkozásra. Többek között ezt is megfogalmazta dr. Herr Gyula barcsi elődása alkalmával.

2024. január 29-én, a Barcsi Szív Egyesület meghívására érkezett a városba a belgyógyász, aki beszélt a rendszeres, légzésszámot és pulzusszámot is növelő mozgás beiktatásának fontosságáról, és az egészséges táplálkozás alapjairól és hatásairól. Kardiológusként felhívta a figyelmet a szívbetegségek megelőzésére is. Mint fogalmazott, a koszorúserek érelmeszesedés miatti beszűkülése a problémák forrása. A szűkülést okozó lerakódás hátterében a dohányzás, magas vérnyomás, a magas koleszterin-és zsírszint, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a cukorbetegség és a stressz áll. Egyik az érfalat károsítja, másik a lerakódásról gondoskodik. Mindegyik megelőzhető, és javítható a mozgás és táplálkozás változtatásával. Pénzár Árpádné, a Barcsi Szív Egyesület elnöke azt is elmondta megkeresésünkre, hogy többen kérdéseket is megfogalmaztak, pl. a szívmegnagyobbodásról. dr. Herr Gyula válaszában kiemelte, hogy komolyan kell venni ezt a problémát is, mely szövődménymentes állapotban jól kezelhető, később azonban szívelégtelenséget is okozhat, szívbillentyű-elégtelenséget, szívritmuszavart, vérrögképződést és szív megállást is. A megelőzés itt is, az egészséges táplálkozás: zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, zsírszegény étrend, a rendszeres testmozgás (heti 150 perc közepes intenzitású mozgás), a normál testsúly kialakítása, a mérsékelt alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése.
Azt is megkérdezték a jelenlévők, hogy mikor kell orvoshoz fordulni? Milyen tünet esetén? A kardiológus szakorvos azt válaszolta, hogy ha mellkasi fájdalmat észlelnek, mindenképpen keressenek fel egy szakembert, és majd ő eldönti, hogy milyen eredetű a fájdalom. Ez azért fontos, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos, vagy végzetes egészségügyi gondok.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!