Az alapozásnál tart a templomtorony süvegfelújítása

Jól haladnak a barcsi katolikus templom felújítási munkálatai, a héten elkészült már a kupola csiszolása, és a bádogsüveg alapozása.
 

Letisztították a keresztet, és csütörtökön befejeződött a kupola rozsdamentesítés utáni alapozása is. Szemere Antal építész elmondta, hogy a tervek alapján a színe marad a régi, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal történt egyeztetésnek megfelelően. A süveg festését követően kezdődik a bádogos munkák második üteme, az övpárkányok bádogozása. Ezek teljesen újak lesznek. A műemlékfelügyelet azt is előírta, hogy a torony és a homlokzat nem változhat, tehát ugyan úgy és ugyanolyan színűre kell festeni. Jó hír, hogy már itt is kész a kőműves javítási munkák 90%-a, hamarosan kezdődhet a festés.
Mint minden felújítás során itt is merültek fel nem várt munkák. pl. a villámhárító több mint felét muszáj volt cserélni. Úgy tűnik, az elmúlt évek viharai megviselték a szerkezetet. A villámoknak köszönhetően 12-ből 9 szál már elégett a drótkötélből, az arannyal kezelt kereszt azonban a mai napig jó állapotban van, egyedül a gömbön lesz restaurációs munka.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

"Boldog vagyok, de egyedül nem BOLDOGulok"- szakszolgálati hét a barcsi tagintézményben

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!