Apad a Babócsai-Rinya, de a veszély nem múlt el

Apad a Babócsai-Rinya, de a veszély nem múlt el, mondta el rádiónknak a Dél Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Bencs Zoltán hozzá tette, mindenki azt gondolja, hogy az emelkedő víz okozza a károkat, az apadóvízzel már temetik a veszélyt, de ez nem így van.
 

Mint a Melózáróban elhangzott szerdán, az apadó árban a víz, amikor húzza maga után vissza a meder oldalát, visszafele mozgatja a talajt, ilyenkor talán nagyobb a veszély mint előtte volt, épp ezért a készültség fenn marad, figyelik a területet, az őrszolgálat a helyén, és a védelmi törzsek is tovább dolgoznak.
Azt is elmondta Bencs Zoltán, hogy négy nappal korábban már számítottak a nagy mennyiségű csapadék miatt a vízszintnövekedésre és tudni lehetett, hogy rekordok dölhetnek meg, ezért mindenhol magasabb és erősebb gátakat, védműveket emeltek. Jelenleg, szépen húzódik vissza a víz a Babócsai-Rinya felső szakaszán Nagyatád térségében. Babócsánál más a helyzet, hisz ez a település a vízgyűjtő alján van és az érkező rengeteg víz megkereste azokat a vízgyűjtő területeket, ahol feltudott tározódni, így lassabb a levonulás. A közúti közlekedés akkor indulhat meg, amikor már a híd szelvényeken folyik át a víz és nem a hídnak az oldalát és betonszerkezetét támadja és nyomja, akkor indítható rajt a forgalom. A vasútnál más a helyzet. Ott az apadás mértéke és a vízmagasság a meghatározó. Péterhida különleges vízfolyás tekintetében, hisz a Babócsai-Rinya ág mellett húzódik egy Malom árok nevezetű szakasz is, így vélhető volt, hogy a két folyás egy tengerré változik, ami megtörtént végül is. A régi laktanyához vezető út hídja is veszélybe került ezért az átvágták, hogy a víz ne a hidat terhelje, és mentesítsék ettől a kártól az önkormányzatot. Jelen pillanatban 1,5-2 centit apad a víz óránként, ami nem nagy, de azt mutatja, hogy a fölötte lévő víztömeg fogy, és egyre kisebb  a terhelés.A  Dél Dunántúli Vízügyxi Igazgatóság vezetője elmondta azt is, hogy a védekezés közös munka volt, melyben jelentős létszám vett részt, lakók, közmunkások és katasztrófavédelemi szakemberek, a terület biztosításában pedig rendőrök és a Drávaszentesi Polgárőregyesület tagjai.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!