55 éves érettségi találkozó

64 fővel indult a Barcsi Gimnázium második évfolyamának „B” osztálya, 1962-ben. 34-en érettségiztek közülük, és 55 év elteltével 22-én élnek még. Ők azok, akik elhatározták, amíg tehetik, évente összejönnek egy kis nosztalgiázásra.
 

Az elhatározásra, öt évvel ezelőtt jutottak, az 50 éves érettségi évfordulón. Azt megelőzően egyre másra vesztették el társaikat, temetőbe vittek virágot, mécsest égettek, aztán úgy döntöttek ünneplik az életet, az élőket, és esélyt adnak maguknak arra, hogy még egyszer és még egyszer felidézhessék fiatalságukat és megosszák egymással az időskori életeseményeiket is. Jönnek Budapestről, Dunaújvárosból, Pécsről, Kaposvárról, Darányból és Rinyaújlakról is a barcsiakhoz. Hozzák emlékeiket, Katona Márta pedig pl. hozza mindig a saját kezűleg készített kis ajándékait, idén levendula párnácskákat.
Augusztus utolsó napján, a Dráva partján találkoztak, és a közös lakomát követően szívesen meséltek Bagi Gábor tanár úr első osztályának tagjai csínytevéseikről vagy épp órai emlékeikről. Volt szó, dohányzásról a zsinagógában, mely rendőri fellépéssel zárult, disznótoroson való részvételről német verstanulás helyett, melynek következtében az irodalmi műnek csak a ritmusa, a dallama volt ismert a felszólított diák emlékeiben, vagy épp óra közben lenyomott fekvőtámaszokról, melyekkel Bagi Gábor szemléltette, hogy a szellemi munka fizikait is kíván. A gimnazista évek és osztályfőnökük emléke előtt pedig, Póla József gondolataival tisztelegtek.

„ … Ha azt kérdezném magamtól, mit is köszönhetek egykori iskolámnak mit kaptam a Barcsi Gimnáziumtól, azt válaszolnám: szinte mindent. Mindent, amit egy gimnazista korú ifjú iskolájától kaphat, talán egy kicsit még többet is. Mert megkaptam, velem együtt többen is, a tanulmányok otthon folytatásának biztonságot adó lehetőségét, a barátokkal, régi osztálytársakkal való további együttlét örömét, új barátságokat, szerelmet, társat. A kamaszkor- leginkább csak az iskolai számonkérések által megzavart - gondtalan örömét.”
„Az új iskolaépület birtokba vételének örömét, egy ígéretesen alakuló – formálódó iskolai szellemiség izgalmát. A sportversenyek és művelődési programok tanárainkkal együtt megélt közösségformáló eszményeit. S megkaptunk mindent, amit egy iskola tanári karától kaphatunk: biztos tudást, követendő példát, emelt fővel vállalható értékrendet. Köszönet érte! …..”

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!