52 ember kap behívót Barcson az országos tesztre

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző egyetem. Barcsról 52 főt hívnak be az országos koronavírus szűrésre.

Ilyen reprezentatív, szűrésen alapuló felmérés eddig még sehol nem történt. Magyarországon 500 települést vonnak be a programba, Somogy megyéből 27-et, köztük Barcsot is. A kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Dr. Kisimre László, a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ  igazgatója szerkesztőségünknek elmondta, hogy egy hét múlva lesz az itteni vizsgálat, vérvétellel, valamint száj- és orrgaratból, pálcikával vett mintavétellel és tesztpapírok kitöltésével zajlik majd a teszt.  Az érintettek előzetesen levélben vagy telefonon kaptak illetve kapnak értesítést. A Somogyban élőket a Pécsi Tudományegyetem teszteli majd. A vizsgálatokat Barcson a járóbetegellátó intézetben végzik majd. A részvétel önkéntes és ingyenes, de nagy a felelősségük azoknak, akiket mintavételre kértek fel, ezért azt kérik a program lebonyolítói, hogy akik kaptak behívót, azok fogadják azt el, és legyenek közreműködők. Önként jelentkezni és szűrést kérni ebben a programban nem lehet, a behívottakat a Központi Statisztikai Hivatal választotta ki.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!