130 éves a barcsi szakképzés, és 50 éves a szakképző

A szakképzés és a jelenlegi szakképző indulásának jubileuma alkalmából emléktáblát avattak a Kaposvári SZC Barcsi Szakképző Iskola bejáratánál a pénteken tartott ünnepségen. Az emléktáblát minden jelenlévő ellátta kézjegyével.
 

Nagy Gábor intézményvezető számolt be szerkesztőségünknek a 2024. április 26-i jubileumi rendezvényről, mely délelőtt pályaorientációs bemutatóval indult. A Barcsi Arany János Általános Iskola és a Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola hetedikesei vettek részt a szakmabemutatókon, ahol az építőipari szakmai standon a festést próbálhatták ki, készíthettek kulcstartót, hűtőmágnest, volt szakma-totó és palacsintával is vendégül látták őket a tankonyhán dolgozó szakképzősök. Az asztalos stand mellett gépjármű mechatronikus karosszériás stand is kínált interaktív lehetőséget. A jelenlévők kipróbálhatták magukat kerékcsere terén és hegesztőszimulátorban is.
Nagy Gábor, a délutáni ünnepség nyitásaként köszönetet mondott
a duális partnereknek, a vállalkozásoknak is a szakképzés támogatásáért, valamint a fenntartó Kaposvári Szakképzési Centrumnak (KSZC) az épületen végzett felújításokért. Az elmúlt hónapokban megtörtént az intézmény villamoshálózatának teljes cseréje, és a tetőszigetelés az egész épületen.

Simon Dávid, az intézmény történelem tanára iskolatörténeti visszatekintésében felidézte a településen 1893-ban indult szakképzés történetét. Mint fogalmazott, társadalmi igény, a növekvő lakosság elvárása hívta életre a településen az iparos képzést, és mint mondta már 130 éve is volt, kőműves, festő, ács, tetőfedő, lakatos, szabó, kereskedő oktatás. Tanult itt bognár, mészáros, cipész, kovács. Ezt kívánta a piac. Ma is a piac diktál. Az is igaz, hogy mindig voltak hullámvölgyek és sikertörténetek a hazai szakképzésben, így Barcson is, sőt volt olyan, hogy az ötvenes évek elején megszüntették a helyi képzést egy rövid időre. Ennek ellenére a dél-somogyi szakképzés mindig egyet jelentett a barcsi iskolával.

Csonka Zoltán, az intézmény korábbi igazgatója a rendszerváltás utáni átalakulásokat idézte fel. A külső cégeknél működő tanműhelyek megszűnését követően sürgőssé vált saját tanműhelyek kialakítását, hogy biztosítani tudják a gyakorlati oktatást.
Weimann Gáborné, a KSZC főigazgatója a szakképzés jelenlegi helyzetéről adott tájékoztatót valamint kiemelte a helyi képzés jelenlegi és jövőbeni fontosságát. Megfogalmazta, hogy minden szakképzőhely fontos, de a barcsi a 130 éves múltjával kiemelkedő szerepet tölt be, a megye legrégebbi, legtöbb tapasztalattal rendelkező képzőhelye. Ez pedig jó példa arra, hogy a szakképzésnek a piaci igényekhez kell igazodnia. Mint mondta a szakképzés az, ami mindent túlél, hisz bármi történik, szakemberekre mindig szükség lesz. A cél, pedig nem kisebb, minthogy sikerüljön alkalmazkodni a negyedik ipari forradalomhoz is.
A jubileumi rendezvényen jelen volt Csiba Ágota nyugalmazott kancellár, és részt vettek rajt volt kollégák, és nyugdíjas kollégák is, sőt régi diákok is. Olyanok pl., akik az első évfolyamokon tanultak, vagy épp az iskola megépülése és indulása évében, 1973-ban végeztek. Ők is ellátták kézjegyükkel az emléktáblát, majd folytatódott a nosztalgiázás. Szintén az esemény része volt egy elismerés átadás is.
Kozma Imre igazgatóhelyettes most vette át a miniszteri elismerő oklevelét. Az előző év szeptemberében számoltunk be róla, hogy magas színvonalú szakmai munkájáért miniszteri elismerő oklevelet kapott Kozma Imre, aki évtizedek óta a szakképző oktató gárdájának a tagja. Oktatóként kezdte pályafutását, majd gyakorlati oktatásvezetőként, később igazgató helyettesként folytatta a munkáját. Az ő feladata tulajdonképpen a gyakorlati oktatás szervezése, a két telephelyes oktatóbázis működtetése, illetve az ott folyó szakmai munka ellenőrzése, irányítása.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!